logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
24 maart 2023

Pact for Skills: grootschalige actie EU voor opleiden personeel hernieuwbare-energiesector

De Europese Commissie en Europese koepelorganisaties hebben onder de vlag van het Pact for Skills een grootschalig partnerschap gelanceerd om te zorgen dat de hernieuwbare-energiesector voldoende personeel heeft.

In de zomer van 2020 lanceerde de Europese Commissie de Europese vaardighedenagenda. Onder de vlag van de EU Skills Agenda wordt een 12-tal acties uitgevoerd, waaronder het Pact for Skills.

Opleiding volgen
Dit pact voor vaardigheden is gericht op het mobiliseren van alle partners om gezamenlijk meer en betere mogelijkheden voor mensen te creëren om een opleiding te volgen. Verder beoogt het pact om openbare en particuliere investeringen in industriële en vaardighedenecosystemen aan te trekken.

De Europese hernieuwbare-energiesector telde in 2020 ongeveer 1,3 miljoen werknemers. Als de Europese Unie (EU) de eigen REPowerEU-doelstellingen haalt, vereist dat het creëren van meer dan 3,5 miljoen banen tegen 2030. Voor de zonne-energiesector zouden 1 miljoen werknemers nodig zijn, waarvan 66.000 in de productieketen. Om dat te realiseren, heeft de hernieuwbare-energiesector nu een grootschalig partnerschap gesloten onder de vlag van het Pact for Skills.

Loopbaantrajecten
‘Dit grootschalige partnerschap zal helpen bij de massale inzet van hernieuwbare-energiebronnen die we nodig hebben voor de transitie naar schone energie’, aldus Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson. ‘Het zal ons ook helpen de REPowerEU-doelstellingen voor 2030 voor hernieuwbare energie te halen, waarvoor miljoenen banen moeten worden gecreëerd in alle sectoren van hernieuwbare energie.’

Het partnerschap heeft tot doel werknemers in staat te stellen de vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor de productie en het beheer van hernieuwbare-energietechnologieën. Het partnerschap wil dit doen door het creëren van hoogwaardige banen en loopbaantrajecten, en het voorstellen van beleidsaanbevelingen om de ontwikkeling van vaardigheden te bevorderen. Daarbij worden relevante nationale autoriteiten, onderwijsinstellingen en opleidingsplatforms betrokken.

Dubbele transitiedoelstellingen
‘Het om- en bijscholen van werknemers in alle industriële ecosystemen is essentieel voor onze dubbele transitiedoelstellingen’, stelt Thierry Breton, Eurocommissaris voor de Interne Markt.

Nicolas Schmit, Eurocommissaris voor Banen en Sociale Rechten, vult aan: ‘Goed opgeleide werknemers zijn essentieel voor de vele banen die worden gecreëerd in het ecosysteem van hernieuwbare energie. Ze zijn een voorwaarde voor een succesvolle transitie naar CO2-neutraliteit. Het nieuwe, grootschalige vaardigheidspartnerschap voor hernieuwbare energie zal ervoor zorgen dat de sector concurrerend en relevant blijft voor de veranderende eisen van de energiemarkt.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten