logo
wvhj2023
© SolarEdge
© SolarEdge
24 maart 2023

Onderzoek TNO: ‘Integrale veiligheidsaanpak SolarEdge overstijgt wereldwijde veiligheidsnormen’

Sense Connect en SafeDC, 2 geavanceerde veiligheidsvoorzieningen van SolarEdge, zijn geslaagd voor validatietests van TNO. ‘De integrale aanpak overstijgt de wereldwijde veiligheidsnormen’, aldus Nico Dekker (TNO).

Het onafhankelijke onderzoek van het Nederlandse onderzoeksinstituut heeft daarmee bewezen dat de integrale veiligheidsaanpak van SolarEdge bijdraagt aan het verhogen van het algehele veiligheidsniveau in de zonne-energiesector.

Vlambogen
Sense Connect van SolarEdge werd afgelopen kalenderjaar op de markt gebracht. Deze technologie – een primeur in de zonne-energiesector – detecteert plotselinge temperatuurstijgingen in connectoren. Zo kunnen potentieel gevaarlijke vlambogen worden voorkomen. Door foutieve installatie of een beschadigde stekker kan een connector oververhit raken. Sense Connect sluit in zo’n geval de stroomtoevoer af vóórdat er zich een vlamboog kan ontwikkelen.

De Sense Connect-technologie is de nieuwste toevoeging aan een reeks veiligheidsvoorzieningen van SolarEdge, waaronder SafeDC. Die laatste technologie verlaagt de gelijkspanning tot een aanraakveilig niveau van 1 volt per power optimizer. Dit gebeurt automatisch tijdens stroomstoringen in het elektriciteitsnet of als de omvormer wordt uitgeschakeld. Zo kunnen hulpverleners bij een calamiteit snel en veilig ingrijpen. Installateurs en onderhoudsmonteurs zijn tijdens werkzaamheden bovendien beter beschermd tegen hoge DC-spanningen.

Aanraakveilig niveau
TNO heeft de testen met de SolarEdge-technologie uitgevoerd in het Solar Lab in Petten. Het onderzoeksinstituut kreeg de opdracht om de Sense Connect-technologie te beproeven die deel uitmaakt van de power optimizers uit de S-series. Sense Connect bleek foutloos de oververhitte connectoren te detecteren en vervolgens de stroomtoevoer naar de omvormer af te sluiten. Zo werd een vlamboogfout voorkomen.

De SafeDC-voorziening verlaagde vervolgens de gelijkspanning van elke power optimizer tot een aanraakveilig niveau van 1 volt. Daarmee wordt ook het risico op parallelle vlambogen beperkt, met een veilige werkomgeving als gevolg. TNO valideerde tegelijk de vlamboogdetectie (afci) conform de UL1699B-norm en toonde daarmee de prestaties van de integrale veiligheidsaanpak van SolarEdge aan.

Veiligheidsmechanismen
‘In onze geavanceerde testfaciliteiten hebben we op meerdere vermogensniveaus talrijke tests uitgevoerd’, duidt Nico Dekker, Medior Scientist Specialist bij TNO. ‘Daarbij hebben we de uiteenlopende omstandigheden van allerlei levensechte scenario’s gesimuleerd (red. de video van de TNO-test en de samenvatting van het rapport zijn hier te vinden). Zo konden we verifiëren of elke veiligheidsvoorziening daadwerkelijk haar werk doet. De veiligheidsmechanismen van SolarEdge hebben alle tests met succes doorstaan.’

Bekijk de omvormers en power optimizers van SolarEdge hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten