Solar Magazine - 8 gemeenten in Achterhoek kopen samen een zonnepark
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
8 gemeenten in Achterhoek kopen samen een zonnepark
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

8 gemeenten in Achterhoek kopen samen een zonnepark

De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Montferland, Oude IJsselstreek en Winterswijk hebben een primeur met de gezamenlijke aankoop van een zonnepark.

Het zonnepark is gekocht vanuit de organisatie AGE waar 8 Achterhoekse gemeenten gezamenlijk eigenaar van zijn.

Voetbalveld
Het zonnepark is ontwikkeld door de gemeente Montferland met hulp van Agem Energie Experts en bevindt zich op een voormalig voetbalveld en een bijbehorend trainingsveld in Braamt. De zonneweide draagt de naam Zonnepark Braamt. De zonneweide telt 2.860 zonnepanelen met een opgesteld vermogen van 1,3 megawattpiek en levert jaarlijks ongeveer 1.147 megawattuur elektriciteit. Dat is ongeveer 8 procent van het totale gemeentelijke elektriciteitsverbruik van de deelnemende Achterhoekse gemeenten. Het zonnepark is aangelegd door het Achterhoekse bedrijf Kremer uit 's-Heerenberg.

Op veel daken van gemeentelijke gebouwen liggen al zonnepanelen. Deze zonnestroom is niet voldoende voor het elektriciteitsverbruik van de gemeenten. Met de aankoop van het zonnepark stijgt het percentage eigen opwekking van het totale elektriciteitsverbruik van de gemeenten.

Aan de knoppen
De Achterhoekse gemeenten wilden niet langer alleen maar ergens stroom inkopen, maar meer zelf aan de knoppen zitten. ‘Sinds 1 januari 2018 is Agem Gemeentelijke Energie (AGE) operationeel en het is het eerste gezamenlijke project waarbij gemeenten hun ‘eigen’ energie leveren, wat echt uniek is in Nederland’, aldus Albert Jonathans, werkzaam voor AGE vanuit Agem Energie Experts. ‘Nu hebben zij ook daadwerkelijk eigen opwekking via een eigen zonnepark. De Achterhoek heeft met zijn eigen energiebedrijf AGE een primeur. Wij worden door allerlei gemeenten benaderd die dit voorbeeld graag willen volgen.’

Naast een extra stap in de verduurzaming is de aankoop van het zonneveld financieel aantrekkelijk: de zonnestroom wordt tegen kostprijs geleverd voor gemeentelijk gebruik. De kosten voor de zonne-energie zijn daarmee aanzienlijk lager dan de prijs voor groene stroom die anders ingekocht wordt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Traineeship Sales Consultant

32-40 uur - Groningen, 9727 DW 5
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!