Solar Magazine - iwell en Eneco nemen batterij van 14 megawattuur bij elektriciteitscentrale in gebruik
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
iwell en Eneco nemen batterij van 14 megawattuur bij elektriciteitscentrale in gebruik
© iwell

iwell en Eneco nemen batterij van 14 megawattuur bij elektriciteitscentrale in gebruik

Energieopslagbedrijf iwell en energiebedrijf Eneco hebben bij de elektriciteitscentrale Lage Weide in Utrecht een megabatterij met een opslagcapaciteit van 14 megawattuur in gebruik genomen.

De komst van de batterijen werd 1,5 jaar geleden al aangekondigd en is nu daadwerkelijk afgerond. iwells Mega Cube heeft een vermogen van 7 megawatt en vangt met de 14 megawattuur aan opslagcapaciteit de piekbelasting van de stroomcentrale op.

Piekvraag
Dankzij een real-time koppeling met duurzame-energiebronnen stimuleert de batterij de inzet van groene energie in Nederland. Tegelijkertijd draagt het bij aan een vermindering van het gasverbruik van de Utrechtse elektriciteitscentrale.

iwell levert bij de realisatie van de Mega Cubes de hardware en de software om het batterijsysteem te monitoren en aan te sturen, maar is ook projectontwikkelaar. De batterij stelt Eneco voortaan in staat om de opgeslagen stroom uit de batterij in te zetten voor het balanceren van de in- en uitgaande energie op het stroomnet. Hierdoor kan de centrale een piekvraag opvangen door eerst duurzaam opgewekte energie in te zetten en de productiecapaciteit van de centrale stapsgewijs op te schalen.

Monitoringsysteem
Met het monitoringsysteem FlexiDao wordt er daadwerkelijk groene stroom gebruikt van Nederlandse wind- en zonneparken. De Mega Cube is op het Eneco-terrein opgesplitst in 6 losse containers, voorzien van 3 transformatoren.

Het energieopslagsysteem bespaart 2,6 kiloton CO2 per jaar, wat gelijkstaat aan het jaarlijks verbruik van ruim 2.600 huishoudens. Gedurende de gehele levensduur van de batterij wordt bijna 40 kiloton CO2 bespaard.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!