logo
wvhj2023
© Eivaisla | Dreamstime.com
© Eivaisla | Dreamstime.com
20 maart 2023

CARBON bouwt nieuwe gigafabriek voor zonnecellen en zonnepanelen in Zuid-Frankrijk

Het Franse industriële bedrijf CARBON kondigt de bouw van zijn eerste gigafabriek voor zonnecellen en zonnepanelen aan. De fabriek wordt gebouwd in Zuid-Frankrijk en opent in 2025 haar deuren.

De eerste gigafabriek zal een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van 5 gigawattpiek voor zonnecellen en 3,5 gigawattpiek voor zonnepanelen. De ingebruikname is gepland voor eind 2025 met een geleidelijke opvoering van de productie in 2026. Het investeringsbudget voor deze gigafactory bedraagt 1,5 miljard euro.

60 hectare
De keuze voor Fos-sur-Mer is het resultaat van een uitgebreid onderzoek van CARBON naar bijna 15 verschillende vestigingslocaties in heel Frankrijk. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2030 30 gigawattpiek aan wafers, 20 gigawattpiek aan zonnecellen en 15 gigawattpiek zonnepanelen te produceren door verschillende gigafabrieken in Europa te bouwen.

Met een oppervlakte van ongeveer 60 hectare is de nu als eerst geselecteerde locatie in Fos-sur-Mer aan de kust van Marseille bij de Middellandse zee volgens het bedrijf direct verbonden met weg-, spoor-, rivier- en maritieme verbindingen.

3.000 directe banen
Het project gaat nu de fase van openbare raadpleging in. CARBON stelt van deze raadpleging ‘een model van informatie en participatie’ te willen maken, zodat zijn fabriek een echt regionaal project wordt waarbij alle belanghebbenden worden betrokken. Om dit proces goed te laten verlopen, zal CARBON binnenkort de Landelijke Commissie voor Openbaar Debat (CNDP) inschakelen. Pierre-Emmanuel Martin, voorzitter en medeoprichter van CARBON: ‘Deze aankondiging markeert een belangrijke stap voor ons industriële project. Wij wortelen in het hart van dit gebied dat rijk is aan traditie en geschiedenis, dat in beweging is gezet en gericht is op de toekomst, met name op het gebied van koolstofvrije en soevereine energie. Het is nu tijd om zo snel mogelijk een voorbeeldinstallatie te bouwen, met onze partners en in samenwerking met alle spelers in de regio.’

‘Iedereen heeft het over de groene herindustrialisatie in Europa, wij doen het in Provence-Alpes-Côte d’Azur’, besluit Renaud Muselier, president van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. ‘Met dit project van CARBON worden meer dan 3.000 directe banen gecreëerd op het regionale grondgebied.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten