logo
wvhj2023
© Seyephoto | Dreamstime.com
© Seyephoto | Dreamstime.com
15 maart 2023

Europees Parlement stemt in met herziening EPBD en wil zonnepanelen verplichten

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)-richtlijn en wil dat elk nieuw gebouw vanaf 2028 verplicht van zonnepanelen wordt voorzien.

Vorige maand heeft de commissie voor Industry, Research and Energy (ITRE) van het Europees Parlement al ingestemd met de herziening van de EPBD-richtlijn.

343 stemmen voor
Het Parlement heeft zijn standpunt nu aangenomen met 343 stemmen voor, 216 tegen en met 78 onthoudingen.

De herziening van de EPBD-richtlijn werd eind 2021 voorgesteld door de Europese Commissie. De Europese energieministers bereikten afgelopen oktober in de Raad van de Europese Unie een akkoord. Nu ook het Europees Parlement heeft ingestemd, kunnen de onderhandelingen met de Raad van de Europese Unie – waarin de 27 lidstaten vertegenwoordigd zijn – van start om een akkoord te bereiken over hoe de uiteindelijke wet eruit moet zien.

2030 en 2050
De EU wil met de herziene EPBD-richtlijn de broeikasgasuitstoot en het energieverbruik in de bouwsector van de EU uiterlijk in 2030 sterk verminderen en de bouwsector tegen 2050 zelfs klimaatneutraal maken. Ook moeten gebouwen die niet energie-efficiënt zijn vaker worden gerenoveerd en moet er meer informatie worden uitgewisseld over de energieprestatie van gebouwen.

Elk nieuw gebouw moet wat het Europees Parlement betreft vanaf 2028 emissievrij zijn, tenzij het eigendom is van een overheidsinstantie of door een overheid wordt geëxploiteerd of gebruikt. In dat geval is de deadline 2 jaar eerder: in 2026. Daarnaast moet elk nieuw gebouw uiterlijk in 2028 worden voorzien van zonnepanelen, voor zover dit technisch en economisch mogelijk is. Woongebouwen die ingrijpend worden gerenoveerd, hebben tot 2032 de tijd. De lidstaten moeten in hun nationale renovatieplannen de benodigde maatregelen vastleggen om de doelen te behalen.

Vrijstellen
Monumenten worden daarbij uitgesloten van de nieuwe regels. Verder kunnen de EU-landen beslissen om gebouwen vrij te stellen die moeten worden beschermd vanwege hun bijzondere architecturale of historische waarde.

De EU-lidstaten kunnen bovendien sociale huurwoningen vrijstellen, omdat renovaties in deze gebouwen zouden leiden tot hogere huurprijzen die niet gecompenseerd kunnen worden door besparingen op de energierekening.

De Energy Performance of Buildings Directive in het kort

Met de Europese richtlijn Energieprestatie voor gebouwen – oftewel de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) – wil de Europese Unie de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren en het energieverbruik laten dalen.

De vorige versie van de EPBD – de EPBD III – dateert van de zomer van 2018. De richtlijn is zowel door België als Nederland voor de verplichte deadline van 10 maart 2020 geïmplementeerd in de nationale wet- en regelgeving.

EED en RED
Samen met richtlijnen voor energie-efficiëntie – de Energy Efficiency Directive (EED) – en hernieuwbare energie –  de Renewable Energy Directive (RED) – vormt het een wettelijk kader ter verbetering van de energieprestaties van gebouwen. In het kader van de tweede versie van de RED, de REDII, heeft Nederland bij ingrijpende innovaties sinds 1 februari vorig jaar de toepassing van warmtepompen, zonnepanelen en/of zonneboilers verplicht.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten