logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
15 maart 2023

Innovatiesubsidie voor kasschermdoek met flexibele zonnecellen, zonwering met zonnecellen en montagesysteem voor zwakke daken

Een schermdoek met flexibele zonnecellen voor kassen, een beter montagesysteem voor zonnepanelen op zwakke platte daken, zonwering met zonnecellen en een beter ontwerp van drijvende zonnepaneelinstallaties op zee.

Het zijn slechts enkele van de beoogde resultaten van de circa 20 innovatieprojecten die afgelopen kalenderjaar via diverse Nederlandse subsidieregelingen – van DEI+ tot HER+ en PPS-toeslag – en onder de vlag van de Topsector Energie van start zijn gegaan. De redactie van Solar Magazine neemt ze onder de loep.

Via de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) kunnen Nederlandse ondernemers subsidie aanvragen voor pilot- of demonstratieprojecten waarmee zij het energieverbruik van hun bedrijf verminderen. Afgelopen kalenderjaar zijn binnen de opnieuw fors overtekende subsidieregeling in ieder geval 5 nieuwe innovatieprojecten rond zonne-energie van start gegaan. Dit aantal kan nog oplopen, omdat er nog voor ruim 50 miljoen euro aan subsidieaanvragen in behandeling is.

DV-E Tuinbouw
Verzuu Screen Development, Huisman Scherming en TNO slaan in het project DV-E Tuinbouw de handen ineen om een energieopwekkend schermdoek voor de tuinbouw te ontwikkelen. In het project is een concept bedacht dat uitgaat van een horizontaal rolscherm – gedeeltelijk bedekt met flexibele zonnecellen – dat als ‘eiland’ continu beweegt tussen de spanten van een kas. Door het scherm op en af te rollen kan het eiland groter of kleiner gemaakt worden en daarmee de schaduwfactor traploos tot 100 procent geregeld worden met één scherm.

Solarge Fabriek
De Brabantse zonnepaneelfabrikant heeft in dit project de handen ineengeslagen met een groot buitenlands bedrijf om op maat gemaakte productiemachines voor zijn fabriek van lichtgewicht zonnepanelen te ontwikkelen. De hoofddoelstelling is het succesvol realiseren en demonstreren van de productiefaciliteit, waarbij de beoogde productiecapaciteit en CO2-besparing ten opzichte van standaardzonnepanelen behaald worden.

ZOBO
Het ZOBO-project voor een nieuwe oplossing voor woningen met een hoog gasverbruik wordt dit voorjaar al afgerond. Energist, Dimark Solar en Energy Guards willen met dit project de werking van het ZOBO-systeem valideren en de kosten met 25 tot 30 procent verlagen. Dat systeem bestaat uit pvt-panelen als warmtebron, een warmtepomp en een kleine bodembron als warmtebuffer voor de koude dagen. Penvoerder Energist heeft een dimensioneringtool ontwikkeld op basis van literatuur en eigen analyses. Dit rekenmodel gebruikt het gasverbruik, lokale weerdata en de dakafmetingen om de dimensionering te bepalen van de pvt-panelen, het warmtepompvermogen en de diepte van de bodembron. Dit rekenmodel wordt in het project getest en verbeterd.

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten