Solar Magazine - Eigen Huis: evenveel Nederlanders voor- als tegenstander van zonneparken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eigen Huis: evenveel Nederlanders voor- als tegenstander van zonneparken
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Eigen Huis: evenveel Nederlanders voor- als tegenstander van zonneparken

Vereniging Eigen Huis meldt in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen dat er bijna even veel Nederlanders voorstander als tegenstander zijn van nieuwe zonneparken in hun provincie.

Ruim 23.000 huiseigenaren deden mee aan het verkiezingsonderzoek van Eigen Huis. Onder hen bestaat verdeeldheid over de vraag of er nieuwe zonneparken mogen komen ten koste van landbouwgrond: 40 procent is voor, 42 procent is tegen.

Tegen windmolens
Een derde van de ondervraagde huiseigenaren is tegen verdere groei van het aantal windmolens. 60 procent van de woningbezitters is wel voorstander van het vervangen van oude windmolens door nieuwe exemplaren.

Verder is er veel enthousiasme voor het stimuleren door de provincie van het collectief bezit van zonnepanelen en windmolens: 69 procent van de ondervraagden is voor.

Draagvlak kernenergie groeit
Volgens Eigen Huis valt verder het groeiende draagvlak voor kernenergie op. In 2019 zag 34 procent van de huiseigenaren dit als een oplossing voor het klimaatprobleem, inmiddels is dit percentage opgelopen tot 55 procent. Het aantal tegenstanders van kernenergie daalde tegelijkertijd naar 25 procent.

Dit betekent niet dat een meerderheid nu ook voorstander is van het bouwen van een kerncentrale in de eigen provincie; 42 procent stemt hiermee in, terwijl 37 procent dit niet wil. Alleen in de provincie Zeeland is twee derde van de respondenten daar wel toe bereid.

Financiële steun
66 procent van de huiseigenaren vindt dat mensen met een laag inkomen meer subsidie moeten krijgen voor het verduurzamen van hun woning dan mensen met een hoog inkomen. Dat is een toename van 17 procent in 4 jaar tijd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud

Fulltime (40 uur) - 5667 KX Geldrop
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!