Solar Magazine - Project van de week | Uienbedrijf Wiskerke Onions voorziet vrachtwagens van zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Uienbedrijf Wiskerke Onions voorziet vrachtwagens van zonnepanelen
© IM Efficiency

Project van de week | Uienbedrijf Wiskerke Onions voorziet vrachtwagens van zonnepanelen

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week uienbedrijf Wiskerke Onions dat zijn vrachtwagens van zonnepanelen voorziet.

Wiskerke Onions is wereldwijd marktleider in de export van uien: jaarlijks wordt zo’n 185.000 ton vervoerd naar meer dan 125 landen. Het probeert zijn bedrijfsvoering op tal van manieren te verduurzamen. Het begon allemaal met het verduurzamen van het bedrijfsproces met restwarmte van buurman Lamb Weston/Meijer in 2018. Met deze restwarmte worden de uien gedroogd en de gebouwen verwarmd, waardoor geen aardgas meer wordt verbruikt. Een volgende stap was het zelf opwekken van duurzame energie.

24 megawattpiek
Daartoe startte het uienbedrijf afgelopen september met behulp van SDE+-subsidie met de bouw van Zonnepark Kamperweg. Het project – ontwikkeld door Solarius Sun United – wordt gebouwd door epc-contractor IZEN.

Het zonnepark is gelegen in een poldertje van circa 30 hectare en de zonneweide zelf heeft een oppervlakte van circa 15 hectare. De overige 15 hectare wordt benut voor landschappelijke inpassing met streekeigen beplanting, bloemenstroken voor bijen en vlinders, zoetwaterbuffers ten behoeve van de landbouw, een proeflocatie voor duurzame strokenteelt – mogelijk in combinatie met zonnepanelen – en een landgoed. In totaal wordt er 24 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd.

Trailers
Maar daar houdt het niet op, want Wiskerke Onions heeft nu 2 van zijn trailers van flexibele zonnepanelen voorzien. Daartoe is gebruikgemaakt van de SolarOnTop-technologie van IM Efficiency.

Met de implementatie van de zonne-energietechnologie bespaart elke vrachtwagen tot 2.000 liter brandstof per jaar; goed voor 7 ton CO2. Een intelligent energiebeheersysteem beslist wat er met de zonne-energie moet gebeuren om het grootste effect te hebben: de energie kan worden opgeslagen in de geïnstalleerde lithium-ionbatterij voor later gebruik, of wordt rechtstreeks aan de vrachtwagen en oplegger geleverd om het dieselverbruik te verminderen.

De zonnepanelen van Wiskerke Onions in cijfers

Aantal zonnepanelen: 10 zonnepanelen per trailer.

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen zijn uitgerust met 72 monokristallijne siliciumzonncellen. Ze hebben per stuk een vermogen van 375 wattpiek, een gewicht van 5,7 kilogram en een efficiëntie van 18,6 procent.

Overige apparatuur: energiemanagementsysteem SolarOnTop, ontwikkeld door IM Efficiency

Installateur: MANA Bedrijfswagens uit Goes

150.000 opleggers
‘De SolarOnTop-technologie is inmiddels geïmplementeerd in meer dan 40 eenheden en we zijn al met 24 klanten een partnerschap aangegaan’, vertelt Ruud Derks, chief strategic officer van IM Efficiency. ‘De markt voor onboard solar-technologieoplossingen in de transportsector is groot en groeit. Met de toenemende bezorgdheid over de impact van koolstofuitstoot op het milieu en de stijgende brandstofprijzen is er in de transportsector een groeiende vraag naar duurzame en schone energieoplossingen. Daarmee biedt de truck- en trailermarkt een enorme groeikans. Alleen al in Nederland zijn er zo’n 150.000 opleggers, terwijl er in de Europese Unie (EU) naar schatting maar liefst 3 miljoen opleggers rondrijden.’

Op basis van het huidige verkooptraject en de marktvraag verwacht IM Efficiency dit jaar 200 SolarOnTop-eenheden te verkopen. Derks besluit: ‘We zijn echter optimistisch over het potentieel voor verdere groei van de markt, met name in de vrachtwagen- en aanhangwagensector. Met zo’n groot aantal opleggers alleen al in Nederland, en een nog groter aantal in de EU, is er een aanzienlijk potentieel voor de toepassing van onze technologie.’

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Fronius zoekt:

Technical Sales Advisor

Fulltime (40 uur) - België
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!