Solar Magazine - België installeert deze zomer eerste drijvende zonnepark op zee
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
België installeert deze zomer eerste drijvende zonnepark op zee
© SEAVOLT

België installeert deze zomer eerste drijvende zonnepark op zee

Jan De Nul, Tractebel en DEME starten komende zomer een test met drijvende zonnepanelen op de Noordzee. De door het consortium ontwikkelde offshore pv-technologie wordt onder de merknaam SEAVOLT vermarkt.

De bedrijven hebben patent aangevraagd voor de SEAVOLT-technologie die zware omstandigheden op zee kan doorstaan en intussen grote oppervlakken creëert die beschermd zijn tegen de golven. Het modulaire design maakt aanpassingen naar verschillende locaties en eisen mogelijk.

Aquacultuur
4 jaar geleden startten de bedrijven in samenwerking met Universiteit Gent het onderzoeksproject Marine PV Aquaculture (MPVAQUA). Binnen het project – gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en kaderend binnen De Blauwe Cluster – wordt een concept ontwikkeld voor een drijvende zonnepaneelinstallatie op zee.

Daarbij zal als onderdeel van het project ook een eerste onderzoek plaatsvinden naar de effecten op het ecosysteem van de zee, de integratie van aquacultuur en een financiële beoordeling. Na onderzoek in het laboratorium zijn de partners op dit moment bezig met de ontwikkeling van een testinstallatie op zee, die in de zomer van 2023 voor de Belgische kust gelanceerd zal worden.

Tegelijkertijd gaan parallelle projecten met medewerking van Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) van start die de focus leggen op het ecosysteem, milieu en kostenbatenanalyse. 

Complementair
‘We zijn verheugd om de SEAVOLT-technologie te lanceren, die het hoogtepunt vormt van jaren hard werken en innovatie in zonne-energie op zee, samen met onze partners’, aldus Philippe Hutse, Director Offshore bij Jan De Nul Group. ‘SEAVOLT is een betrouwbare, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing die zelfs in de zwaarste mariene omstandigheden kan worden ingezet. Terwijl de windindustrie op zee blijft groeien, geloven we dat de technologie het potentieel heeft om een cruciale rol te spelen bij het optimaal gebruik van de ruimte door complementair te zijn met windmolenparken op zee.’

Philippe Van Troeye, chief executive officer van Tractebel, voegt toe: ‘Op dezelfde manier als we de verschuiving van windenergie op land naar zee zagen, zien we nu de extensie van het hele energiesysteem naar offshorelocaties. Samen met de productie van groene brandstof op zee, energie-eilanden op zee en interconnectoren en mogelijke opslagoplossingen voor energie, geloven we dat drijvende zonnepanelen op zee een belangrijke rol spelen in de versnelling van de energietransitie.’ ‘We hebben decennia aan kennis over wat het betekent om te werken op zee, en we hebben al lang een leidende rol als aannemer in de offshorewindsector. Wij geloven dat het combineren van zonne- en windenergie op zee geweldige mogelijkheden biedt voor de toekomst’, besluit Luc Vandenbulcke, chief executive officer van DEME Group.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!