Solar Magazine - Netbeheerders na nieuwe doorrekening RES’en: keuzes en prioritering noodzakelijk
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders na nieuwe doorrekening RES’en: keuzes en prioritering noodzakelijk
© T.w. van Urk | Dreamstime.com

Netbeheerders na nieuwe doorrekening RES’en: keuzes en prioritering noodzakelijk

De netbeheerders hebben voor de 30 energieregio’s opnieuw de impact op de infrastructuur van de regionale ambities doorgerekend en stellen op basis van de uitkomsten dat keuzes en prioritering noodzakelijk zijn.

In de nieuwe netimpactbepaling zijn ook de plannen van de 6 samenwerkingsregio’s voor mobiliteit meegenomen – opgesteld als onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) – en de actuele modellen van de netbeheerders voor andere thema’s, zoals industrie en woningbouw.

Piekimpact beperken
De netbeheerders constateren dat een deel van de Regionale Energiestrategie (RES)-regio’s voortvarend stappen heeft gezet om de energieplannen concreter te maken. Ook zijn er inmiddels plannen gerealiseerd: in 2022 is er ruim 4 gigawatt vermogen aan windmolens en zonnepanelen aangesloten bij de regionale netbeheerders. Dat is een toename van 24 procent ten opzichte van 2021. Het opgestelde vermogen aan duurzame opwek bij netbeheerder Enexis, Liander en Stedin groeide daarbij tot circa 21 gigawatt.

Netbeheerders stellen graag met het Rijk, provincies en gemeenten helder en concreet additioneel beleid op te willen stellen om de (piek)impact van duurzaam geproduceerde energie uit wind- en zonne-energie-installaties op de energie-infrastructuur te beperken. De netbeheerders pleiten er daarom bijvoorbeeld voor om alleen méér duurzame opwek aan te sluiten dan in het Klimaatakkoord is afgesproken, als de betrokken partijen er samen voor zorgen dat de druk op de energie-infrastructuur niet verder toeneemt.​

100 nieuwe hoogspanningsstations
Uit de huidige doorberekening van de impact van de regionale ambities op de infrastructuur blijkt dat tot 2030 meer dan 190 van de ruim 510 bestaande tussen- en hoogspanningsstations worden uitgebreid. Daarnaast moeten er ruim 100 nieuwe stations worden gerealiseerd.

De netbeheerders vragen aan de regionale energieregio’s om in te zetten op systeemefficiënte oplossingen, om een open blik te houden op wat er nog wél kan en om aan te geven welke energie-infrastructuur eerst moet worden gerealiseerd en welke later.

De samenhang tussen het energiesysteem, ruimtelijke ontwikkelingen en verduurzaming van industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit is volgens hen noodzakelijk om te komen tot een toekomstbestendig energiesysteem. Alleen dan, zo stellen de netbeheerders, blijft de klimaatopgave voor 2030 en 2050 realiseerbaar en betaalbaar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!