logo
wvhj2023
© ISSO | Dreamstime.com
© ISSO | Dreamstime.com
3 maart 2023

ISSO presenteert nieuwe editie van Kleintje Zonnestroom voor installateurs zonnepanelen

Kennisinstituut voor de bouw- en installatietechniek ISSO heeft een nieuwe versie gepresenteerd van het Kleintje Zonnestroom dat installateurs helpt bij de montage van zonnepanelen.

Het Kleintje Zonnestroom geeft de juiste informatie om specifieke onderdelen voor het installeren van een zonnestroomsysteem na te kijken of op te zoeken.

Broekzakvariant
ISSO organiseerde vorig jaar een enquête voor de actualisatie van het Kleintje Zonne-energie: de broekzakvariant van het Handboek Zonne-energie.

Het Kleintje Zonnestroom is gebaseerd op de kennis en informatie in het uitgebreide ISSO-handboek Zonne-energie, maar focust zich vooral op de montage van zonnestroomsystemen. Naast de installatie- en elektrotechnische handelingen komen ook sommige bouwkundige aspecten aan bod die betrekking hebben op het kwalitatief goed monteren van zonnestroomtoepassingen.

Netgekoppelde toepassingen
Het ISSO-kleintje Zonnestroom behandelt voornamelijk netgekoppelde toepassingen op woningen en gebouwen. Het boekje bespreekt de verschillende soorten zonnestroomsystemen en toepassingen, met hulp van veel foto’s en afbeeldingen, en gaat vervolgens in op het starten van een installatieklus. Wat heeft de installateur bij dit werk nodig, hoe werkt hij veilig en hoe zorgt hij voor een goede oplevering?

Veilig werken op hoogte
In dit deel is er ook aandacht voor het verticaal transport en veilig werken op hoogte. Omdat een zonnestroominstallatie vaak betekent dat mensen op hoogte werken, krijgt dit risicovolle aspect van het werk extra aandacht. Daarna gaat de kennis in op de plaatsbepaling van installaties op het dak en de dakbelasting, maar ook het verschil tussen zonnepanelen en zonnefolie komt aan bod.

Het bouwkundige (buitendakse) deel van het werk wordt eveneens duidelijk beschreven. Het elektrotechnisch aansluiten van de zonnepanelen en het op juiste wijze installeren en monteren van de bedrading is eveneens een belangrijk aandachtspunt, evenals het plaatsen van de omvormer.

Handboek
Voor de kennis die nodig is voor het ontwerp en de wat uitgebreide, bouwkundige integratie verwijst het ISSO-kleintje naar het ‘ISSO-handboek Zonne-energie’. Wel besteedt het handzame naslagwerk aandacht aan monitoring, inspectie, onderhoud en service aan zonnestroomsystemen. Tot slot vinden de gebruikers er enkele checklists, die zij kunnen gebruiken bij het opleveren van zonnestroomsystemen, maar ook bij het uitvoeren van metingen en beproevingen aan pv-installaties.

Het nieuwe ISSO Kleintje Zonnestroom is beschikbaar op ISSO Open via de website isso.nl.

Zonnewarmtesystemen
De installatie van zonnewarmtesystemen komen in een ander ISSO-kleintje aan bod. Deze verschijnt naar verwachting voor de zomer. De Kleintjes Zonnestroom en Zonnewarmte vervangen het Kleintje Zonne-energie dat voor het laatste in 2016 werd uitgegeven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten