logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
3 maart 2023

‘Stijgende vraag Garanties van Oorsprong stuwt investeringen hernieuwbare energie naar record’

Een bloeiende markt voor Garanties van Oorsprong (GvO) kan leiden tot recordinvesteringen in de productie van hernieuwbare energie in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Noorse bedrijf Ecohz.

Ecohz, dat zelf een hernieuwbare-energieportfolio van meer dan 50 terawattuur bezit, stelt op basis van zijn onderzoek dat de florerende GvO-markt genoeg investeringen kan opleveren voor de helft van de productie van hernieuwbare energie die de EU nodig heeft om haar doelstellingen voor 2030 te halen.

5,5 euro per megawattuur
Het Noorse bedrijf heeft becijferd dat de sterk stijgende vraag naar GvO’s 57 miljard euro zou kunnen opleveren voor investeringen in schone energie, wat genoeg zou zijn om bijna de helft van de extra productie veilig te stellen die de EU nodig heeft om haar klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Een gearing – het gebruik van geleend geld om het verwachte rendement van het eigen vermogen te verhogen – van 75 procent zou de totale mogelijke investering in de komende 8 jaar kunnen doen stijgen tot 228 miljard euro. Daarmee kan volgens Ecohz de hernieuwbare- energieproductie van 458 terawattuur per jaar gefaciliteerd worden.

Eind vorig jaar bereikte de prijs van GvO’s – de certificaten die worden gebruikt om aan te tonen dat energie duurzaam opgewekt is – zijn hoogtepunt op een niveau van boven de 9 euro per megawattuur. Begin 2023 bedroeg de prijs 7 euro per megawattuur. De analyse van Ecohz schat dat de prijs van GvO’s tegen 2030 gemiddeld 5,5 euro per megawattuur zal bedragen, gedreven door een groeiend consumentenbestand.

Te groot om te negeren
‘De bereidheid van consumenten om te betalen voor gedocumenteerde hernieuwbare energie, ondanks stijgende kosten, zal naar verwachting de certificaatprijzen ver boven historische niveaus houden, waardoor een inkomstenstroom ontstaat die de Europese inspanningen om de economie koolstofarm te maken aanzienlijk kan versnellen’, aldus Tom Lindberg, chief executive officer van Ecohz. ‘We zien een ongekend evenwicht tussen vraag en aanbod, ondanks de volatiliteit en de energiecrisis. Dit toont vertrouwen in op de markt gebaseerde instrumenten en vertegenwoordigt een aanzienlijke investeringsmogelijkheid voor de hernieuwbare-energiesector. De ontwikkeling van de GvO-markt van afgelopen jaar vertelt het verhaal van een inkomstenbron voor producenten van schone energie die te groot is om te negeren.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten