logowvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
2 maart 2023

ACM: Eneco, Essent en Vattenfall hanteren geen onredelijke prijzen, winst niet hoger

Eneco, Essent en Vattenfall hanteren momenteel geen onredelijke prijzen. De winst van de energiebedrijven is niet hoger dan in eerdere jaren. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek.

Afgelopen kalenderjaar lag de winst van de 3 energiebedrijven tussen de 0 en 5 procent. ‘Ik snap heel goed dat veel mensen de energieprijzen als onredelijk ervaren en het vermoeden kan bestaan dat er door de energieleveranciers extra hoge winsten worden behaald’, aldus Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. ‘Dat is niet het geval. Na aftrek van alle kosten is de winst maximaal enkele tientjes per huishouden per jaar.’

Onderzoek andere leveranciers
De hoge prijzen worden volgens Snoep veroorzaakt door hoge inkoopkosten op de onstuimige energiemarkt. ‘Als de prijzen op de groothandelsmarkt blijven dalen, dan moet dat binnenkort wel te zien zijn in de tarieven van leveranciers. Dat houden we scherp in de gaten.’

De ACM heeft voor haar onderzoek bij de 3 grootste leveranciers vertrouwelijke bedrijfsdocumenten over de inkoopstrategie en het vaststellen van de tarieven onderzocht. De autoriteit heeft echter geen bevoegdheid om de hoogte van de prijzen op internationale groothandelsmarkten te onderzoeken. De ACM heeft het toezicht op de energieprijzen voor consumenten bij de introductie van het prijsplafond aangescherpt en zet het onderzoek de komende tijd voort door onderzoek te doen naar de tarieven van andere grote leveranciers. Daarnaast blijft ze de prijzen voor nieuwe klanten volgen met de maandelijkse Monitor Consumentenmarkt Energie.

10 tot 20 procent daling
Uit het ACM-onderzoek blijkt ook dat de leveranciers gas en elektriciteit minimaal 1 maand – en vaak langer – van tevoren inkopen op de groothandelsmarkt. Hierdoor zit er een vertraging tussen een daling van de groothandelsprijs en een daling van de energieprijzen voor consumenten. De inkoopprijzen dalen op dit moment en de leveranciers hebben dan ook aangekondigd de prijzen de komende maanden verder te zullen verlagen.

Prijzen van nieuwe variabele contracten dalen ten opzichte van vorige maand met 10 tot 20 procent. Het aantal leveranciers dat vaste contracten aanbiedt, neemt volgens de ACM weer toe en er zijn meer leveranciers die met hun prijzen voor gas en/of elektriciteit onder het prijsplafond zitten. Er zijn ook meer leveranciers actief op prijsvergelijkingswebsites.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.