logo
wvhj2023
hero-image
24 februari 2023

Eindbalans SOLARISE: ‘Zonne-energie oogsten kan overal én door iedereen’

Het Europese innovatieproject SOLARISE heeft de eindbalans opgemaakt. De conclusie? Zonne-energie oogsten kan overal én door iedereen, ook in historische binnensteden en in monumentale gebouwen.

De opzet van het EU-project was om duurzame oplossingen uit te werken en te testen voor gebouwen waar dit tot nu toe weinig evident was. De resultaten tonen aan dat de projectpartners daar ook effectief in geslaagd zijn door middel van haalbaarheidsstudies, richtlijnen, stedelijke energieplannen en roadmaps maar vooral ook door demonstraties op proeflocaties in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In totaal is er binnen het project meer dan 460 kilowattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd.

Lessen
Op verschillende vlakken kunnen er volgens de onderzoekspartners interessante lessen getrokken worden uit de projectresultaten. Op technisch gebied zijn er de bevindingen omtrent de interactie tussen zonnepanelen en batterijen en de impact van de seizoenen; en de technische uitdagingen bij de installatie en exploitatie van pvt-panelen en de gebrekkige regelgeving omtrent thuisbatterijen.

De onderzoekspartners zien het als een struikelblok dat (onder)aannemers momenteel niet vertrouwd zijn met nieuwe of meer gespecialiseerde technieken, zoals een ijsbuffersysteem gekoppeld aan een warmtepomp. Wat publieke projecten betreft – zoals pv op schoolgebouwen of sportzalen – werd duidelijk dat door de burgers reeds vanaf het moment van de planning te betrekken en door voor hen de mogelijkheid te voorzien om mee te investeren, het draagvlak veel groter wordt. Dit geldt ook voor de projecten voor sociale huisvesting. Binnen SOLARISE is duidelijk geworden dat bij een innovatieve aanpak van energiedelen ook de economisch zwakkeren mee willen werken aan de energietransitie.

Historische binnenstad
Het uitvoeren van duurzame maatregelen in monumentale gebouwen of in een historische binnenstad, is en blijft volgens de onderzoekers meestal een uitdaging. De regelgeving gericht op behoud van het historisch karakter beperkt vaak de mogelijkheden om ze duurzamer te maken. Het SOLARISE-project heeft echter ook aangetoond dat er al verschillende technieken bestaan die historische gebouwen kunnen verduurzamen zonder impact te hebben op hun uitstraling, zoals dakleien die een onderliggend buizensysteem opwarmen en duurzame warmte produceren.

Bij verduurzamingsprojecten bij monumenten is het volgens de onderzoekers sterk aan te bevelen om in een vroeg stadium samenwerking aan te gaan met de verschillende belanghebbenden. Niet alleen met direct betrokkenen, zoals de gemeente, agentschappen en bewoners, maar ook met tal van deskundigen op het gebied van bijzondere bouwconstructies en verzekeringskwesties.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten