logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
22 februari 2023

Holland Solar over afromen winst zonne-energie: ‘Geen oplossing voor energiecrisis’

Het wetsvoorstel waarmee de overwinsten van producten van wind- en zonne-energie worden afgeroomd, is geen oplossing voor de huidige energieprijscrisis. Dat stelt branchevereniging Holland Solar.

Holland Solar heeft een zienswijze ingediend naar aanleiding van het conceptwetsvoorstel waarmee aan elektriciteitsproducenten in Nederland met een productie-installatie vanaf 1 megawatt een heffing van 90 procent wordt opgelegd over marktinkomsten boven de 130 euro per megawattuur.

Zeer sterke verslechtering
‘Wij concluderen dat het Wetsvoorstel geen oplossing is voor de huidige energieprijscrisis en deze zelfs op de lange termijn zou kunnen verergeren’, luidt de duidelijke conclusie van de branchevereniging voor de zonne-energiesector die stelt dat de tijdelijke heffing een negatieve impact heeft op de investeringszekerheid van duurzame-energieopwekkers zoals zonne-energie.

‘De reden is de toegenomen twijfel bij financiers over de rendementen die een investering in onder andere zon- en windenergie opleveren. Het logische gevolg hiervan zijn sterk verslechterde rentepercentages. In de sector zien we een stijging van ruim 3 procent. Niet alleen zien we dus een stijging van de rentepercentages door inflatie – veroorzaakt door een te grote afhankelijkheid van fossiele centrales in combinatie met geopolitieke onrust, maar de duurzame-energiesector wordt ook geconfronteerd met een overheidsingrijpen dat de rentepercentages alleen maar verder doet oplopen. De duurzame-energiesector wordt dus dubbel geraakt door de huidige crisis, en de vraag is zeer wanneer het vertrouwen van investeerders weer terugkeert naar het punt van voor deze energieprijscrisis.’

Het is volgens Holland Solar daarom van zeer groot belang dat het afromen van de overwinsten een tijdelijke maatregel is. ‘Een verlenging van deze heffing zal tot een zeer sterke verslechtering van het investeringsklimaat voor duurzame energie leiden, en dus tot een langer durende periode met hoge elektriciteitsprijzen.

Administratieve lasten
Met de wetenschap dat de zogenaamde inframarginale elektriciteitsheffing onontkoombaar is, vraagt Holland Solar om de ‘klantreis’ voor de betrokken zonne-energieproducenten zo soepel mogelijk te laten verlopen en de regeldruk zo laag mogelijk te houden.

‘De zonne-energiesector acht de door het ministerie verwachte 10 uren voor het begrijpen, verzamelen, verwerken en versturen van de beoogde aangiftes in het wetsvoorstel, als zeer optimistisch. Dit wetsvoorstel is zonder meer een zeer ingewikkelde manier van heffen, waarvoor nog geen enkel vergelijkbaar mechanisme in het Nederlandse fiscale systeem bestaat. We onderstrepen daarom nogmaals dat deze heffing verre van de meest effectieve oplossing voor het gestelde maatschappelijke probleem is.’

NVDE en Energie-Nederland: ‘Nieuwe en complexe belastingmaatregel’

Niet alleen Holland Solar, maar ook de koepel van energiebedrijven Energie-Nederland heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) een reactie ingediend op de consultatie van het wetsvoorstel.

Beide verenigingen stellen achter het idee te staan dat kwetsbare groepen door de overheid gecompenseerd worden voor de hoge energieprijzen. Het inzetten van een inframarginale elektriciteitsheffing – bestempeld als ‘een nieuwe en complexe belastingmaatregel’ – om de compensatie te financieren, is volgens hen een slechte keuze.

‘Dat kan beter en eerlijker via bestaande belastinginstrumenten’, aldus Energie-Nederland en de NVDE. ‘De heffing werkt bovendien averechts, omdat hierdoor de ruimte om te kunnen investeren in hernieuwbare energie (zoals zon en wind) financieel wordt beperkt. De snelle uitbouw hiervan is juist dé manier om de invloed van hoge gasprijzen op de energierekening zo spoedig mogelijk te beperken.

Verder benadrukken de 2 organisaties dat de heffing juridisch juist moet worden geïmplementeerd. ‘Dat betekent dat bijvoorbeeld alleen werkelijke marktinkomsten moeten worden belast, dat de inzet van productiemiddelen zo min mogelijk moet worden verstoord, maar ook dat de regeling zo eenvoudig en eenduidig mogelijk is. Met name de manier waarop producenten die onderdeel zijn van een geïntegreerd energiebedrijf belast gaan worden, pakt verkeerd uit. We adviseren dat producenten de mogelijkheid krijgen hun marktinkomsten te bepalen aan de hand van hun interne transacties. Wet- en regelgeving bevatten genoeg uitgangspunten en bepalingen die garanderen dat zulke transacties marktconform zijn.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten