logo
wvhj2023
© Agami Photo Agency | Dreamstime.com
© Agami Photo Agency | Dreamstime.com
17 februari 2023

Liander meldt nieuwe knelpunten op stroomnet, Ameland en Schiermonnikoog

Netbeheerder Liander meldt op meerdere locaties op het stroomnet in Friesland en Noord-Holland te kampen met nieuwe knelpunten op het stroomnet. Ook Ameland en Schiermonnikoog worden getroffen.

Op de nieuwe knelpunten is de maximale capaciteit van het stroomnet voor klanten met een grootverbruikaansluiting bereikt.

Oranje gebieden
In de volgende nieuwe oranje gebieden zoekt Liander naar mogelijke oplossingen via congestieonderzoek.

  • Flevoland: Biddinghuizen (verbruik en teruglevering).
  • Friesland: Beetsterzwaag (teruglevering), Dokkum (verbruik) en Rijperkerk (verbruik en teruglevering).
  • Gelderland: Apeldoorn (verdeelstation De Grift, verbruik).
  • Noord-Holland: Alkmaar (verdeelstation Alkmaar Noord, verbruik), Heerhugowaard (teruglevering), Warmenhuizen (verbruik) en Wormerveer (verdeelstation Krommenie, verbruik).

Dokkum
Het elektriciteitsstation in Dokkum heeft de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. Dit heeft ook gevolgen voor grootverbruikers van elektriciteit in de regio Dokkum en op de waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog.

Het elektriciteitsstation in Dokkum op het bedrijventerrein Betterwird voorziet – grote delen van – de Friese gemeenten Schiermonnikoog, Ameland, Noardeast-Fryslân en Dantumadiel van elektriciteit. Dit station heeft nu zijn maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Grootverbruikers in het nieuwe congestiegebied kunnen blijven rekenen op het vermogen waar ze op dit moment een contract voor hebben.

Ameland en Schiermonnikoog
Zowel op Ameland als op Schiermonnikoog hebben de elektriciteitskabels de afgelopen jaren hun maximale capaciteit bereikt waardoor ondernemers en instellingen op deze eilanden al geen extra vermogen konden krijgen. De eilanden zijn met kabels verbonden met elektriciteitsstation Dokkum, dat in de elektriciteitsbehoefte voorziet. Nu het elektriciteitsstation van Dokkum ook zijn maximale capaciteit heeft bereikt, moeten ondernemers en instellingen op de 2 Waddeneilanden die nu extra capaciteit aanvragen of zich hier willen vestigen, wachten op de uitbreiding van het elektriciteitsstation in Dokkum.

Zowel Liander als TenneT, de  beheerder van het hoogspanningsnet, moeten hiervoor diverse werkzaamheden verrichten. Deze zijn naar verwachting pas in 2031 afgerond. De verzwaring en uitbreiding van elektriciteitsstation Dokkum kost zo veel tijd door onder meer langlopende procedures en vergunningstrajecten.

Congestiemanagement
De netbeheerder kan de ondernemers op de wachtlijst pas helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren, zoals congestiemanagement.

Of dat toegepast kan worden, gaat Liander nu onderzoeken. In dit onderzoek vraagt de netbeheerder aan de grootste verbruikers van elektriciteit in het gebied om hun piekverbruik op een later moment te plannen of eigen energiebronnen in te zetten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten