logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
8 februari 2023

Nederland weer grootste importeur van zonnepanelen ter wereld: 12 procent Chinese export naar haven Rotterdam

Nederland heeft in 2022 een recordhoeveelheid aan zonnepanelen uit China geïmporteerd. Het was daarmee opnieuw de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld en goed voor 12 procent van de Chinese export.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeksbureau InfoLink.

74 procent groei
China exporteerde vorig jaar 154,8 gigawattpiek zonnepanelen, een stijging van 74 procent ten opzichte van de 88,8 gigawattpiek in 2021. De maandelijkse exportvolumes waren het hoogst in mei en juli, maar daalden vervolgens tot november doordat overzeese markten flinke vooraden hadden opgebouwd als gevolg van de hoge import in de eerste helft van het kalenderjaar.

China heeft in december 10,8 gigawattpiek zonnepanelen geëxporteerd, net iets meer dan de 10,7 gigawattpiek in november. Daarmee kwam er een einde aan de 4 maanden durende daling sinds de piek van het exportvolume in juli. De wereldwijde zonne-energiemarkten lieten in december kleinere veranderingen zien dan in de voorgaande maand. De importvolumes van Europa en de Verenigde Staten namen licht af. De markt in Azië-Pacific is stabiel. Het Midden-Oosten importeerde relatief meer zonnepanelen dan in november, maar het volume was te klein en compenseerde slechts de marginale dalingen in andere landen. Al met al was het wereldwijde importvolume in december vrijwel ongewijzigd ten opzichte van een maand eerder. 

Europa: 86,8 gigawattpiek
Europa importeerde in december 5,9 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, een stijging van 71 procent op jaarbasis, maar een daling van 3 procent ten opzichte van de 6,1 gigawattpiek in november. In 2022 importeerde Europa 86,6 gigawattpiek aan zonnepanelen. Dat is een stijging van 112 procent ten opzichte van de 40,9 gigawattpiek in 2021. Daarmee was Europa goed voor 56 procent van het totale exportvolume van China. Het continent is daarmee de snelst groeiende en grootste afzetmarkt in 2022.

Duitsland, Spanje, Polen en Nederland kenden de grootste groei, terwijl de vraag in kleinere afzetmarkten verdubbelde. Het importvolume steeg van 3,1 gigawattpiek begin 2022 naar een piek van 9,1 gigawattpiek in de maand juli. Door een tekort aan omvormers en arbeidskrachten is de installatiesnelheid echter veel langzamer dan de importsnelheid. Het invoervolume daalde daardoor na de maand juli. Het is volgens InfoLink nog steeds onzeker hoelang een hoog voorraadniveau de vraag zal tegenhouden. Met ondersteunende beleidskaders zullen de inventarisaties zich herstellen als de voorraden in de eerste helft van 2023 zijn uitgeput.

Azië-Pacific: 28,5 gigawattpiek
De regio Azië-Pacific importeerde in december 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China. Het importcijfer is weinig veranderd ten opzichte van november en zelfs een daling van 13 procent op jaarbasis. In 2022 importeerde de regio 28,5 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 27 procent ten opzichte van een jaar eerder.

India’s oplegging van douanerechten van 40 procent op de invoer van zonnepanelen leidde in het eerste kwartaal tot een sterke voorraadopbouw. Het importvolume bedroeg in de periode maar liefst 8,1 gigawattpiek, goed voor 91 procent van de jaarlijkse vraag. In maart kromp de vraag snel toen de importheffingen van kracht werden.

Andere markten waren stabiel, met Australië en Japan als belangrijkste afzetmarkten. Japan importeerde in 2022 6,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 17 procent ten opzichte van de 5,9 gigawattpiek in 2021. Australië was een van de weinige grotere afzetmarkten waarvan het importvolume daalde. Het land importeerde in afgelopen jaar 4,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 5 procent ten opzichte van de 5,1 gigawattpiek in 2021.

Noord- en Zuid-Amerika: 24,8 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in december 1,6 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 32 procent jaar-op-jaar en 6 procent maand-op-maand. Het continent importeerde afgelopen jaar in totaal 24,8 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, wat een stijging is van 50 procent ten opzichte van de 16,6 gigawattpiek in 2021.

Brazilië droeg voor 80 procent bij aan de stijging. Het land introduceerde een nieuwe wet waardoor voortaan aan kleinschalige gedistribueerde opwekkingsprojecten een netvergoeding in rekening wordt gebracht. De wet veroorzaakte een heuse installatierush, waardoor Brazilië een van ’s werelds grootste exportmarkten voor Chinese zonnepanelen werd. Eind 2022 begon het maandelijkse importvolume te dalen. Ondanks de inwerkingtreding van de wet en een afnemende vraag als gevolg van opgestapelde voorraden in de eerste helft van het jaar, kwam het jaarlijkse importvolume uit op 17,9 gigawattpiek. Dat is een stijging van 58 procent ten opzichte van de 11,3 gigawattpiek in 2021, waarmee Brazilië de op een na grootste exportmarkt ter wereld is voor Chinese zonnepanelen. Daarmee staat het land op de tweede plaats na Nederland.

Midden-Oosten: 11,4 gigawattpiek
Het Midden-Oosten importeerde in december 1 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China en 11,4 gigawattpiek in 2022, een stijging van 78 procent ten opzichte van een jaar eerder. Waar Pakistan en Israël vroeger de grotere markt in de regio waren, hebben de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië die rol overgenomen. De Verenigde Arabische Emiraten importeerden in 2022 3,6 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 340 procent, waarmee ze de 2,9 gigawattpiek van Pakistan overtroffen als de grootste importeur van Chinese zonnepanelen in het Midden-Oosten.

Saoedi-Arabië importeerde afgelopen kalenderjaar 1,2 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een duidelijke stijging vergeleken met de nauwelijks 100 megawattpiek uit 2021. Naast de bevordering van projecten op utiliteitsschaal, ondertekenden Saoedi-Arabië en China verschillende investeringsovereenkomsten voor hernieuwbare energie. Chinese fabrikanten overwegen naar verluidt een toeleveringsketen in Saoedi-Arabië op te zetten. De vraag in het Midden-Oosten zal in 2023 verder toenemen.

Afrika importeerde afgelopen jaar 3,4 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 36 procent op jaarbasis, maar dat volume is nog steeds gering.

Eerste kwartaal 2023
InfoLink verwacht dat de overzeese vraag zwak zal zijn in het eerste kwartaal van 2023. Voor Europa is het eerste kwartaal het laagseizoen en bovendien zijn de voorraden van de eerste helft van 2022 nog niet volledig uitgeput. India heeft normaal gesproken een sterke vraag aan het begin van een jaar, maar de importheffingen dempen dit jaar de vraag. Onder aan de streep verwachten de marktanalisten niet dat de vraag in het buitenland in het tweede kwartaal van dit jaar sterk zal opveren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten