logo
wvhj2023
hero-image
19 maart 2022

De harde cijfers | Nederland met 23,7 gigawattpiek grootste importeur van zonnepanelen ter wereld

Nederland heeft afgelopen kalenderjaar 23,7 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China geïmporteerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van PV InfoLink over de Chinese export van zonnepanelen.

Het is het derde jaar op rij dat Nederland de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld is. China exporteerde afgelopen jaar 88,8 gigawattpiek aan zonnepanelen. Zo’n 27 procent van die zonnepanelen vond dus zijn weg naar de haven van Rotterdam.

Van 8,8 naar 23,7 gigawattpiek
Ter vergelijking: China exporteerde 2 jaar geleden – in 2019 – 8,8 gigawattpiek zonnepanelen naar Nederland; destijds goed voor 13 procent van de totale export van 66,8 gigawattpiek. Daarmee is het geëxporteerde vermogen aan zonnepanelen naar Nederland met circa een factor 3 gegroeid in 2 jaar tijd en is de totale Chinese export tegelijkertijd meer dan verdubbeld.

Van 2020 naar 2021 groeide de Chinese export daarbij met 35 procent. Door importheffingen in Amerika kwam die groei vooral uit Europa, Brazilië en India.

De tweede helft van het jaar was het typische hoogseizoen op de markt. Toch had de export volgens de marktonderzoekers van PV InfoLink nog hoger uit kunnen vallen als er geen knelpunten waren geweest bij de productie van zonnepanelen zoals het tekort aan grondstoffen, de rantsoenering van energie en de hoge transportkosten.

Regional markets
Europa en Azië bleven de grootste exportmarkten met een gezamenlijk marktaandeel van 70 procent. Het Aziatische marktaandeel daalde daarbij ten opzichte van 2020, terwijl het Europese aandeel groeide. Andere opkomende markten, zoals Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, zagen hun aandeel in de importvolumes licht toenemen.

De top 10-exportlanden voor China waren in grootte van volgorde achtereenvolgens Nederland, Brazilië, India, Japan, Australië, Spanje, Chili, Pakistan, Griekenland en Portugal.

De Europese markt importeerde daarbij 40,9 gigawattpiek aan zonnepanelen; een stijging van 54 procent ten opzichte van de 26,7 gigawattpiek een jaar eerder. Binnen de Europese importen was Nederland dus goed voor een marktaandeel van 58 procent. Naast Nederland en Duitsland kennen daarbij ook Spanje, Griekenland en Portugal importvolumes op gigawattschaal.

De Aziatische markten importeerden 23,3 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, tegen 22,4 gigawattpiek een jaar eerder. Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika importeerden respectievelijk 16,6 gigawattpiek, 6,4 gigawattpiek en 2,5 gigawattpiek aan zonnepanelen. Brazilië was na Nederland met 11,3 gigawattpiek de grootste importeur van Chinese zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten