logo
wvhj2023
hero-image
7 februari 2023

België installeert 30.000 warmtepompen en 20.000 vierkante meter zonnecollectoren

De verkoop van warmtepompen is in België het afgelopen kalenderjaar verdubbeld tot 30.000 stuks. Ook de verkoop van zonneboilers zat in de lift met de installatie van bijna 20.000 vierkante meter zonnecollectoren.

Het aantal warmtepompboilers werd zelfs 3 keer groter tot zo’n 30.000 stuks. De verwarmingssector verwacht dat deze trends zich blijven doorzetten; in ieder geval in 2023 en hoogstwaarschijnlijk ook de volgende jaren. Dat meldt de Associatie voor de Thermische Technieken in België (ATTB).

Regelgevend kader nodig
Deels kannibaliseert deze groei andere technologieën. ATTB stelt dat de verkoop van stookolieketels – waarvan al langer een daling verwacht werd – in 2022 met 4 procent daalde. Dat is mede te verklaren doordat in Vlaanderen geen stookolieketels meer geïnstalleerd mogen worden; of alleen bij hoge uitzondering. Ook de vloerketels op gas kenden een kleine daling.

Het probleem is volgens de brancheorganisatie dat er een duidelijk regelgevend kader ontbreekt. ATTB pleit ‘een stabiel, inspirerend en regelgevend kader voor bijvoorbeeld 20 jaar’ en in lijn met de Europese ambities. ‘Maar onze bevoegde overheden weten blijkbaar nog altijd niet goed welke richting we uit moeten met de verwarming van onze gebouwen’, stelt de branchevereniging. ‘Bijvoorbeeld in het Vlaams Energieakkoord van vorig jaar was opgenomen dat in nieuwbouwwoningen nog een hybride warmtepomp geplaatst mocht worden, en werden daarvoor zelfs nog subsidies gegeven. Dat is toch echt niet zinvol. In goed geïsoleerde nieuwe woningen zou altijd voor een all-electric-oplossing, liefst met een warmtepomp, gekozen moeten worden. Hybride warmtepompen zijn een prima oplossing voor de – veel belangrijkere – renovatiemarkt.’

Subsidies verhogen
Verder pleit de ATTB voor het verhogen van de subsidies voor energiezuinige investeringen. De organisatie rekent voor dat een middenklassegezin momenteel een subsidie van maximaal 17.500 euro kan krijgen, terwijl een degelijke renovatie tussen de 40.000 en 85.000 euro kost. Dat betekent dat heel veel gezinnen zelf nog een enorm bedrag moeten ophoesten. ‘Zelfs voor de meest energiebewuste consumenten is dat in deze economisch moeilijke tijden vaak onoverkomelijk’, stelt de ATTB. ‘De overheid moet daarom dringend de subsidies voor energiezuinige investeringen verhogen. In de ons omringende landen liggen die trouwens al veel hoger. Indien dit niet gebeurt, krijgen we een kleine groene elite die het zich kan veroorloven om in de energietransitie mee te stappen, en een grote groep mensen die dat niet kan. We mogen die niet in de kou laten staan.’

De ATTB heeft 50 leden. Ze vertegenwoordigt meer dan 100 merken, goed voor 95 procent van de sector van verwarmingsketels in België, 85 procent van branders, 85 procent van geothermische warmtepompen, 75 procent van de luchtwaterwarmtepompen en 80 procent van de zonneboilers.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten