logo
wvhj2023
© F. Baarssen | Dreamstime.com
© F. Baarssen | Dreamstime.com
2 februari 2023

Prijsplafond: 4 op 10 Nederlanders verwacht te hoog energieverbruik

4 op de 10 Nederlanders verwachten met hun energieverbruik komend jaar boven het verbruiksplafond van 1.200 kuub gas en/of 2.900 kilowattuur stroom uit te komen. Dat meldt (zonne-)energiebedrijf Zonneplan.

Het grootste deel van deze groep verwacht problemen met het gasverbruik, terwijl 1 op de 8 ondervraagden verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend is. Marktonderzoeksbureau Panel Inzicht heeft in opdracht van Zonneplan 1.000 Nederlanders ondervraagd.

Plafondwaarden
Voor 6 op de 10 Nederlanders biedt het prijsplafond wél uitkomst: zij verwachten voor hun totale gas- en stroomverbruik niet meer dan de door de overheid vastgestelde maximumprijzen te gaan betalen. Voor nog eens 13 procent is het grootste deel van de energierekening in elk geval ‘gedekt’: hun gasverbruik blijft naar verwachting binnen de perken. Andersom geldt dat een kleine 15 procent juist verwacht alleen ‘te veel’ gas te gebruiken, terwijl het stroomverbruik wel onder het plafond blijft. De kleinste groep – 12,3 procent – acht de plafondwaarden van 1.200 kuub gas en 2.900 kilowattuur stroom beide te laag voor hun verbruik.

Onderschatting Groningers
Wat volgens de onderzoekers verder opvalt, is dat met name inwoners van provincies waar het energieverbruik hoog is, verwachten dat zij met hun verbruik onder het plafond blijven. Groningers – die de hoogste energiequote van heel Nederlanders hebben – onderschatten hun verbruik het meest. Maar ook Drenten en Overijsselaren zijn opmerkelijk positief gestemd. Friezen vormen hierop de uitzondering. Evenals ondervraagden uit Limburg verwacht 54 procent van hen met hun verbruik ‘binnen de perken’ te blijven. Bij respondenten uit Flevoland valt op dat geen van hen verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend is.

Goede hoop
De goede hoop van het merendeel van de ondervraagden is niet gebaseerd op hun energieverbruik in 2022. Bijna 2 op de 3 weten namelijk niet hoeveel stroom en gas zij vorig jaar verbruikten. Opmerkelijk: van de groep ondervraagden die verwacht wel voor stroom, maar niet voor gas onder het verbruiksplafond te blijven, weet 73 procent niet wat hun gasverbruik in 2022 was. Het lijkt er volgens Zonneplan dus op dat de meeste Nederlanders vertrouwen op de overheid en de hoogte van het verbruiksplafond bij voorbaat hoog genoeg achten. Een andere mogelijke verklaring is dat zij hun eigen energieverbruik onderschatten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten