Solar Magazine - Prijsplafond: 4 op 10 Nederlanders verwacht te hoog energieverbruik
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijsplafond: 4 op 10 Nederlanders verwacht te hoog energieverbruik
© F. Baarssen | Dreamstime.com

Prijsplafond: 4 op 10 Nederlanders verwacht te hoog energieverbruik

4 op de 10 Nederlanders verwachten met hun energieverbruik komend jaar boven het verbruiksplafond van 1.200 kuub gas en/of 2.900 kilowattuur stroom uit te komen. Dat meldt (zonne-)energiebedrijf Zonneplan.

Het grootste deel van deze groep verwacht problemen met het gasverbruik, terwijl 1 op de 8 ondervraagden verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend is. Marktonderzoeksbureau Panel Inzicht heeft in opdracht van Zonneplan 1.000 Nederlanders ondervraagd.

Plafondwaarden
Voor 6 op de 10 Nederlanders biedt het prijsplafond wél uitkomst: zij verwachten voor hun totale gas- en stroomverbruik niet meer dan de door de overheid vastgestelde maximumprijzen te gaan betalen. Voor nog eens 13 procent is het grootste deel van de energierekening in elk geval ‘gedekt’: hun gasverbruik blijft naar verwachting binnen de perken. Andersom geldt dat een kleine 15 procent juist verwacht alleen ‘te veel’ gas te gebruiken, terwijl het stroomverbruik wel onder het plafond blijft. De kleinste groep – 12,3 procent – acht de plafondwaarden van 1.200 kuub gas en 2.900 kilowattuur stroom beide te laag voor hun verbruik.

Onderschatting Groningers
Wat volgens de onderzoekers verder opvalt, is dat met name inwoners van provincies waar het energieverbruik hoog is, verwachten dat zij met hun verbruik onder het plafond blijven. Groningers – die de hoogste energiequote van heel Nederlanders hebben – onderschatten hun verbruik het meest. Maar ook Drenten en Overijsselaren zijn opmerkelijk positief gestemd. Friezen vormen hierop de uitzondering. Evenals ondervraagden uit Limburg verwacht 54 procent van hen met hun verbruik ‘binnen de perken’ te blijven. Bij respondenten uit Flevoland valt op dat geen van hen verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend is.

Goede hoop
De goede hoop van het merendeel van de ondervraagden is niet gebaseerd op hun energieverbruik in 2022. Bijna 2 op de 3 weten namelijk niet hoeveel stroom en gas zij vorig jaar verbruikten. Opmerkelijk: van de groep ondervraagden die verwacht wel voor stroom, maar niet voor gas onder het verbruiksplafond te blijven, weet 73 procent niet wat hun gasverbruik in 2022 was. Het lijkt er volgens Zonneplan dus op dat de meeste Nederlanders vertrouwen op de overheid en de hoogte van het verbruiksplafond bij voorbaat hoog genoeg achten. Een andere mogelijke verklaring is dat zij hun eigen energieverbruik onderschatten.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!