Solar Magazine - Stedin breidt capaciteit stroomnet in 2023 uit met 425 megawatt
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stedin breidt capaciteit stroomnet in 2023 uit met 425 megawatt
© Stedin

Stedin breidt capaciteit stroomnet in 2023 uit met 425 megawatt

Stedin breidt in 2023 de capaciteit van het regionale hoogspanningsnet uit met 425 megawatt. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar en kan vergeleken worden met de stroomvoorziening van 1,5 keer de stad Den Haag.

In 2023 werkt Stedin verder aan de bouw van 500 elektriciteitsstations en de aanleg van 1.300 kilometer aan elektriciteitskabels. De totale investering in de energie-infrastructuur in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland bedraagt dit kalenderjaar 825 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 719 miljoen euro.

Explosieve groei
Sneller bouwen is volgens Stedin nodig om de explosieve groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie te faciliteren. Daarom legt de netbeheerder in een hoger tempo nog meer kabels en leidingen aan en bouwt meer stations. Alle projecten die hiervoor nodig zijn, voert Stedin regionaal uit en zijn direct van invloed op de energievoorziening van zijn klanten.

Trudy Onland, chief operational officer van Stedin, hierover: ‘Het bestemmingsplan voor het verbeteren en uitbreiden van een bestaand hoogspanningsstation in de gemeente Utrecht, polder Rijnenburg ligt ter inzage. Met de komst van dit station in 2025 verdrievoudigen we de capaciteit in dit gebied. Hiermee kunnen bedrijven in een deel van Utrecht, Woerden, Lopik en IJsselstein verder verduurzamen en verwarmen de bewoners van de mogelijk toekomstige nieuwbouwwijk Rijnenburg hun huizen volledig gasloos. Door sneller te bouwen en planologische voorbereidingen te treffen, werken we aan het optimaal ontwikkelen van de energie-infrastructuur.’

Eerder beginnen
Door eerder te beginnen met bouwen is het mogelijk om bouwprojecten te versnellen. Daarbij worden toekomstige ontwikkelingen meegenomen. Stedin kijkt bijvoorbeeld 15 jaar vooruit naar mogelijke knelpunten als het gaat om netcapaciteit. Deze ontwikkelingen zijn van invloed op de bouwprojecten. Eerder beginnen, betekent ook vroegtijdig om de tafel met de betrokken gemeenten. Een ander voorbeeld waarop Stedin werkt aan sneller bouwen, is modulair bouwen. Hiermee kunnen transformatorstations sneller worden gerealiseerd.

Stekker op land
In zijn werkplan 2023 besteedt Stedin aandacht aan diverse uitbreidingsprojecten die gerealiseerd worden om meer zonnepanelen aan te sluiten.

Zo wordt het bestaande hoogspanningsstation Utrecht Oudenrijn uitgebreid en verbeterd, waarmee de capaciteit verdrievoudigt. In de omgeving van het station zijn plannen voor windmolens in combinatie met zonnevelden. Daarnaast moet er in deze polder een woonwijk gebouwd worden. Bij de vernieuwing van dit station wordt daar al rekening mee gehouden. Het landschap is teruggebracht in het ontwerp voor het station. Het station staat op een eiland tussen 2 sloten, waar ruimte is voor groen. Inpassing in de omgeving wordt steeds belangrijker. Een ander voorbeeld is een nieuw, groot transformatorstation aan de rand van Houten, vlak naast het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit station wordt gebouwd vanwege de grote toename van het aantal wind- en zonneparken rond Houten-Oost en biedt 70 tot 120 megawatt aan netcapaciteit. Dit station is een soort ‘stekker op land’ en het is voor het eerst dat Stedin puur voor opwek van energie een nieuw station ontwikkelt.

Zonneparken
Op aanvraag van ontwikkelaar Solarfields wordt verder bij Dordrecht de aansluiting en bekabeling voor een zonnepark aangelegd. Het zonnepark heeft een opgesteld vermogen van 9,5 megawattpiek. De opgewekte energie gaat naar elektriciteitsstation Dordtse Kil.

Voor Zonnepark Tinte creëert Stedin een aansluiting van 10 megawatt, die in 2023 gereed is. De zonneweide van SolarEnergyWorks is circa 13 hectare groot. Het uitbreidingsproject is in 2023 gereed. In Houten maakt Stedin een aansluiting voor zonnepark Schalkwijkseweg en in Wijk bij Duurstede voor zonnepark Wijkersloot. Voor 2 zonneparken die naast elkaar liggen in Wijk bij Duurstede, van Sunvest en LC Energy, legt Stedin kabels en realiseert het de aansluiting. Hiervoor is geboord onder het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook zijn alvast extra kabels aangelegd naar een industrieterrein, omdat die in de toekomst nodig zijn. Dit project is eveneens in 2023 gereed.

Zelf kabels aanleggen
In Groenekan maken Sunvest en LC Energy gebruik van artikel 16C uit de Elektriciteitswet. Dit geeft hen de mogelijkheid om zelf de kabels aan te leggen voor hun zonneparken. Stedin creëert hiervoor extra velden op elektriciteitsstation Bilthoven. Die zijn in 2024 gereed. Nadat de kabels zijn aangelegd, komen zij bij Stedin in beheer.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - 's-Heerenberg
SegenSolar GmbH zoekt:

JUNIOR LEAD MANAGER met focus BENELUX

Fulltime (40 uur) - Dieselstr. 2 50859 Keulen, Duitsland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!