Solar Magazine - Transportkosten container zonnepanelen uit China zakken weer onder 1.800 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transportkosten container zonnepanelen uit China zakken weer onder 1.800 dollar
© Chuyu | Dreamstime.com

Transportkosten container zonnepanelen uit China zakken weer onder 1.800 dollar

De transportkosten van een container met zonnepanelen van de haven van Shanghai in China naar de haven van Rotterdam zijn weer onder de 1.800 Amerikaanse dollar gezakt.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van maritiem marktonderzoeksbureau Drewry. De transportkosten op de route Shanghai-Rotterdam zakten begin december voor het eerst weer onder de 2.000 Amerikaanse dollar en schommelen sindsdien tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. Vorig jaar zijn de kosten met 12.000 Amerikaanse dollar gedaald en ook afgelopen week was er weer een daling zichtbaar.

80 procent lager
De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is nog altijd licht dalende en zakte afgelopen week met 32 Amerikaanse dollar naar 2.046,51 dollar. De analisten van Drewry verwachten ook de komende weken kleine dalingen van de transporttarieven. Het huidige niveau van de WCI ligt nu 80 procent onder de piek van 10.377 Amerikaanse dollar die in september 2021 werd bereikt. Ook staat de index 24 procent lager dan het 10-jaargemiddelde van 2.694 Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd is het huidige niveau van de wereldindex nog altijd 46 procent hoger dan de gemiddelde precoronatarieven van 1.420 Amerikaanse dollar.

De enige route die onderdeel is van de WCI waar de prijs afgelopen week steeg, is die van Shanghai-Los Angeles. Daar ging de prijs 1 procent omhoog van 2.050 naar 2.072 Amerikaanse dollar.

Rotterdam
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. In 1 jaar tijd daalden de tarieven met 87 procent en afgelopen week betrof de daling 67 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Tijdens de coronacrisis stegen de transportkosten explosief en op het hoogtepunt lagen ze per zonnepaneel circa 20 Amerikaanse dollar hoger. Inmiddels zijn de precoronaprijzen echter weer bereikt. 

Aan het begin van 2020, voor het uitbreken van de coronacrisis, schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!