Solar Magazine - Grootste zonnepark van Nederland wordt ingezet op balanceringsmarkten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Grootste zonnepark van Nederland wordt ingezet op balanceringsmarkten
© TenneT

Grootste zonnepark van Nederland wordt ingezet op balanceringsmarkten

De grootste zonneweide van Nederland – het 312.148 zonnepanelen tellende Zonnepark Dorhout Mees – wordt binnenkort ingezet op de balanceringsmarkten. Dat melden Solarfields en Scholt Energy.

De 2 bedrijven hebben een overeenkomst gesloten om balanceringsvermogen te leveren voor balanshandhaving op het elektriciteitsnet.

144 megawattpiek
Het door Solarfields op een voormalig golfterrein in Biddinghuizen gerealiseerde zonnepark kent een vermogen van 144 megawattpiek, waarmee 34.000 huishoudens per jaar kunnen worden voorzien van stroom. Het zonnepark levert sinds juli vorig jaar stroom aan het elektriciteitsnet.

Voor de netaansluiting is gebruikgemaakt van een gesloten distributiesysteem dat opgezet is in samenwerking met EQUANS. Met deze oplossing wordt het middenspanningsnet ontzien en de schaarse beschikbare netwerkcapaciteit optimaal benut. Het zonnepark zal straks ingezet worden op de manual Frequency Restoration Reserves (mFRR-)markt (red. noodvermogen) om flexibel vermogen toe te voegen aan het energiesysteem. Hoogspanningsbeheerder Tennet contracteert dagdagelijks vermogen dat kan worden ingezet in kritieke situaties waarbij andere vormen van balanceringsvermogen ontoereikend zijn om de balans in het stroomnet te herstellen. Het gecontracteerde vermogen dient bij een activatie binnen 15 minuten volledig beschikbaar te zijn. Periodes van overproductie op het stroomnet worden met deze vorm van balanceringsvermogen gereduceerd.

Noodvermogen
Scholt Energy treedt in dit project op als balancing serviceprovider. Vanuit deze rol biedt Scholt Energy partijen toegang tot de balanceringsmarkten van Frequency Containment Reserve (FCR, red. primair reservevermogen), automatic Frequency Restoration Reserve (aFRR, red. regelvermogen) en mFRR. Met de inzet van een zonnepark op de noodvermogensmarkt ontvangt de eigenaar zowel een beschikbaarheidsvergoeding als een activatievergoeding. Om een zonnepark in te zetten op de noodvermogensmarkt is het niet noodzakelijk dat Scholt Energy houder is van de stroomafnameovereenkomst (ppa).

Solarfields stelt enthousiast te zijn over de eerste stappen die samen met Scholt Energy worden gezet. Naast het aanbieden van diensten op de mFFR-markt zal Solarfields in de nabije toekomst ook andere diensten gaan ‘ontsluiten’.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
DSG B.V. zoekt:

AC-monteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
DSG B.V. zoekt:

Servicemonteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!