Solar Magazine - Project van de week | Grootste zonnepark van Nederland start levering stroom
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Grootste zonnepark van Nederland start levering stroom
© Marco Peters

Project van de week | Grootste zonnepark van Nederland start levering stroom

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het grootste zonnepark van Nederland, gerealiseerd door Solarfields in Biddinghuizen.

Zonnepark Dorhout Mees levert eind juli de eerste stroom aan het stroomnet. Het door Solarfields gerealiseerde zonnepark is met 144 megawattpiek momenteel het grootste van Nederland en kan 34.000 huishoudens van stroom voorzien.

Gesloten distributiesysteem
De projectontwikkelaar wist enkele jaren met succes SDE+-subsidie voor het project aan te vragen. Het projectgebied maakt deel uit van het recreatiegebied Dorhout Mees. Het zonnepark is aan de noordkant begrensd door het open agrarisch gebied, aan de west- en oostkant door een boscomplex. Aan de zuidkant ligt het tussen de Strandgaperweg, de Harderdijk een golfbaan en natuurgebied.

Voor de netaansluiting van de zonneweide is gebruikgemaakt van een gesloten distributiesysteem. Deze oplossing is opgezet in samenwerking met EQUANS, dat in Flevoland een privaat elektriciteitsnet beheert. Omdat de beschikbare netcapaciteit bij de elektriciteitsstations ontoereikend is, zijn zonnepark Dorhout Mees maar ook de onlangs geopende zonnecarport van Lowlands in Biddinghuizen op het systeem aangesloten.

Zonnepark Dorhout Mees van Solarfields in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: Jolywood

Aantal zonnepanelen: 312.148 stuks

Kenmerken zonnepanelen: bifaciale zonnepanelen met een vermogen van 460 en 465 wattpiek per stuk

Omvormers: 478 omvormers van Sungrow van 250 kilovoltampère en 1.500 volt DC

Overige systeemcomponenten: 17 Sungrow-transformatorstations van 6 megavoltampère aangesloten op 3 netaansluitingen van het Smart Grid Flevoland (23 kilovolt)

Installateurs: ib vogt, Smart Grid Flevoland en Equans

Middenspanningsnet ontzien
‘We zijn verheugd dat dit zonnepark dankzij creatief denken nu stroom levert aan al deze huishoudens’, stelt Jelmer Pijlman, partner van Solarfields. ‘Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan problemen om de opgewekte energie terug te leveren aan het net. Dit heeft als risico dat de verduurzaming enorm wordt vertraagd. Deze innovatieve oplossing is een mooi voorbeeld van het denken in oplossingen. We verwachten dit soort oplossingen ook elders in Nederland toe te kunnen passen.’

Peter Schillemans, manager Duurzame Energie & Netten bij EQUANS, vult aan: ‘In deze specifieke situatie ontzien we het middenspanningsnet, waardoor lokale initiatieven en ontwikkelingen in Flevoland doorgang kunnen krijgen. Dit kan alleen als verschillende marktpartijen elkaar vinden en samen tot alternatieve oplossingen komen, zoals de ontwikkeling en uitbreiding van Smart Grid Flevoland, ons private stroomnet. Op deze manier verbinden we partijen en integreren we energieconcepten op een slimme manier.’

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
Switch2solar zoekt:

Digital developer | E-learning

32-40 uur - Ulvenhout
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!