Solar Magazine - Vergunning voor productie groene waterstof bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vergunning voor productie groene waterstof bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
© Solarfields

Vergunning voor productie groene waterstof bij zonnepark Vloeivelden Hollandia

Solarfields heeft een vergunning toegekend gekregen voor het project H2Hollandia dat voorziet in de realisatie van een installatie voor de productie van groene waterstof bij een zonnepark in Nieuw-Buinen.

Het systeem zal groene waterstof produceren met de zonnestroom van zonnepark Vloeivelden Hollandia. Het vergunde systeem kan, met de lokaal geproduceerde zonnestroom, circa 300.000 kilo groene waterstof per jaar produceren.

Overtollige stroom
De directe koppeling met het tot vorig jaar grootste zonnepark van Nederland en de schaal van de installatie maken het project uniek in Nederland volgens Jan-Martijn Buruma, director Storage & Hydrogen bij Solarfields. ‘Gezamenlijk met Repowered en Avitec hebben we deze mijlpaal bereikt en zijn we een stap dichter bij de realisatie van een groenewaterstofinstallatie.’

Ruim 1 jaar geleden is het projectteam H₂ Hollandia een studie gestart om te kijken of een waterstofinstallatie soelaas kon bieden voor de overtollige stroom die vanuit het zonnepark niet in het stroomnet kan worden ingevoed. Uit die studie bleek dat een gedeelte van de overtollige stroom effectief kan worden omgezet in groene waterstof die als brandstof kan dienen voor de lokale energietransitie. Na het succesvol afronden van deze studie is het vergunningstraject van start gegaan om de productie-installatie te realiseren.

Waterstof en zuurstof
Groene waterstof wordt geproduceerd door via elektrolyse water (H₂O) op te splitsen in waterstof (H₂) en zuurstof (O₂). In Nederland is op dit moment zo’n 5 megawatt productiecapaciteit voor groene waterstof, waarvan het grootste losstaande project 1,5 megawatt bedraagt. H₂Hollandia zal met 5 megawatt productiecapaciteit ruim 3 keer groter zijn dan de grootste installatie op dit moment, ongeveer gelijk aan de totale capaciteit in Nederland.

Productie in 2024
Wanneer alles volgens plan verloopt, zal de eerste waterstofproductie in 2024 plaatsvinden. De eerste potentiële afnemers hebben zich reeds gemeld. Dat zijn vooral afnemers uit de industriële sector en de mobiliteitsmarkt. Met name de toepassing van groene waterstof in zware vrachtwagens, of andere zware voertuigen, lijkt volgens Solarfields veelbelovend in een moeilijk te elektrificeren sector.

Het bedrijf wijst wel op de uitdaging van de gehele infrastructuur van waterstof, er zijn nog relatief weinig stations waar gebruikers waterstof kunnen tanken. Om groene waterstof in de mobiliteit een succes te laten worden, moeten zowel productielocaties als tankstations worden gerealiseerd. Het is dan ook de ambitie van de betrokken partijen om waterstof beschikbaar te maken door meer productielocaties te realiseren. 

Subsidie nodig
Het produceren van groene waterstof is volgens Solarfields door de kostbare techniek en de hoge huidige stroomprijzen moeilijk zonder subsidie te realiseren. Om het H2Hollandia-project financieel haalbaar te maken, is dan ook subsidie nodig.

Tot nu toe zijn 2 subsidies toegekend. De provincie Drenthe ondersteunt het project met een ontwikkelsubsidie, waarmee de ontwikkelfase van het project gedeeltelijk gefinancierd kan worden. Daarnaast heeft het project een investeringssubsidie toegekend gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland via de regeling Demonstratie Energie- & Klimaatinnovatie (DEI+).

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!