Solar Magazine - 1 miljoen euro subsidie Waddenfonds voor duurzame warmte: mogelijk 170.000 huizen van het gas
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
1 miljoen euro subsidie Waddenfonds voor duurzame warmte: mogelijk 170.000 huizen van het gas
© CAIWO

1 miljoen euro subsidie Waddenfonds voor duurzame warmte: mogelijk 170.000 huizen van het gas

Het Waddenfonds geeft bijna 1 miljoen euro subsidie aan het innovatieproject CAIWO dat zich richt op het aardgasvrij verwarmen van bestaande en nieuwe woningen via duurzame warmtebronnen, waaronder pvt-panelen.

Binnen het project Compacte Aardgasvrije Integrale Warmteoplossing (CAIWO) wordt gewerkt aan het ontwikkelen en uittesten van een compacte installatie in woningen die kan schakelen tussen verschillende bronsystemen, waaronder aardwarmte, aquathermie en pvt-panelen – die zonnewarmte en zonnestroom opwekken. De totale kosten van het project bedragen bijna 1,7 miljoen euro.

12 woningen
Het project behelst een proef waarbij 12 woningen in de Groningse plaatsen Loppersum, ’t Zandt, Zijldijk en mogelijk de stad Groningen aardgasvrij verwarmd gaan worden. Hiervoor wordt een betaalbaar, integraal en eenvoudig systeem ontwikkeld dat wordt geïnstalleerd in de woningen. Dit systeem schakelt tussen diverse warmtebronnen.

De warmte wordt opgewekt met pvt-panelen, aardwarmte en een waterringleiding. De installatie kan zowel individueel als in een collectieve vorm geplaatst worden, waarbij die laatste vorm in het project wordt uitgewerkt en getest.

In de meterkast
Deze compacte ‘kast’ kan worden geïnstalleerd in de meterkast van huizen. Het plan is om de productie van de units – na het project – verder op te schalen, zodat er in 2030 170.000 woningen in het noordelijk Waddengebied op deze manier verwarmd worden. Dat deze techniek werkt, is al op kleine schaal aangetoond. In dit project wordt het systeem verder op praktijkschaal getest en geperfectioneerd. Zo wordt er onder meer een testlijn gebouwd voor de assemblage van de systemen.

In het project werken diverse noordelijke woningcorporaties en energiecoöperaties samen. Voor de massaproductie van de CAIWO-installatie zullen medewerkers in de regio geworven worden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Energiebedrijf Vrijopnaam zoekt:

(junior) Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Noord-Brabant (Tilburg/Breda)
SolarNRG zoekt:

Calculator Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!