logo
wvhj2023
© CAIWO
© CAIWO
25 januari 2023

1 miljoen euro subsidie Waddenfonds voor duurzame warmte: mogelijk 170.000 huizen van het gas

Het Waddenfonds geeft bijna 1 miljoen euro subsidie aan het innovatieproject CAIWO dat zich richt op het aardgasvrij verwarmen van bestaande en nieuwe woningen via duurzame warmtebronnen, waaronder pvt-panelen.

Binnen het project Compacte Aardgasvrije Integrale Warmteoplossing (CAIWO) wordt gewerkt aan het ontwikkelen en uittesten van een compacte installatie in woningen die kan schakelen tussen verschillende bronsystemen, waaronder aardwarmte, aquathermie en pvt-panelen – die zonnewarmte en zonnestroom opwekken. De totale kosten van het project bedragen bijna 1,7 miljoen euro.

12 woningen
Het project behelst een proef waarbij 12 woningen in de Groningse plaatsen Loppersum, ’t Zandt, Zijldijk en mogelijk de stad Groningen aardgasvrij verwarmd gaan worden. Hiervoor wordt een betaalbaar, integraal en eenvoudig systeem ontwikkeld dat wordt geïnstalleerd in de woningen. Dit systeem schakelt tussen diverse warmtebronnen.

De warmte wordt opgewekt met pvt-panelen, aardwarmte en een waterringleiding. De installatie kan zowel individueel als in een collectieve vorm geplaatst worden, waarbij die laatste vorm in het project wordt uitgewerkt en getest.

In de meterkast
Deze compacte ‘kast’ kan worden geïnstalleerd in de meterkast van huizen. Het plan is om de productie van de units – na het project – verder op te schalen, zodat er in 2030 170.000 woningen in het noordelijk Waddengebied op deze manier verwarmd worden. Dat deze techniek werkt, is al op kleine schaal aangetoond. In dit project wordt het systeem verder op praktijkschaal getest en geperfectioneerd. Zo wordt er onder meer een testlijn gebouwd voor de assemblage van de systemen.

In het project werken diverse noordelijke woningcorporaties en energiecoöperaties samen. Voor de massaproductie van de CAIWO-installatie zullen medewerkers in de regio geworven worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten