Solar Magazine - SYMBIOSYST: Europees consortium optimaliseert agri-pv voor verschillende gewassen en klimaten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SYMBIOSYST: Europees consortium optimaliseert agri-pv voor verschillende gewassen en klimaten
© KU Leuven

SYMBIOSYST: Europees consortium optimaliseert agri-pv voor verschillende gewassen en klimaten

Het Europese innovatieproject SYMBIOSYST waaraan meerdere kennisinstellingen en bedrijven uit Nederland en België deelnemen, is van start gegaan en gaat zonnepanelen en landbouw combineren.

Het project dat inzet op de doorontwikkeling van agrivoltaics – het gebruik van landbouwgrond voor zowel gewasproductie als voor het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen – wordt gefinancierd via het Horizon Europe-programma.

Concurrentievermogen versterken
Het project heeft als doel om energievoorzieningsproblemen te combineren met de behoeften van de landbouwsector en het tot stand brengen van een symbiose waarbij pv en landbouw elkaar versterken. Het project zal technologische oplossingen en strategieën ontwikkelen om het concurrentievermogen van agri-pv-oplossingen in heel Europa te versterken terwijl de impact op het landschap en de omgeving tot een minimum wordt beperkt. Verder ligt de focus op het bevorderen van maatschappelijke acceptatie en belangstelling voor agri-pv-oplossingen en het aanmoedigen van verdere investeringen.

SYMBIOSYST richt zich op de ontwikkeling van gestandaardiseerde, kosteneffectieve oplossingen op het gebied van zonnepanelen, montagestructuren en exploitatie- en onderhoudspraktijken voor de specifieke behoeften van verschillende gewassen in verschillende klimaten en landschappen.

Demonstreren
Het project zal de ontwikkelde producten en diensten demonstreren door een netwerk van agri-pv-installaties te realiseren. Daarbij zullen de bestudeerde oplossingen bewezen worden met veldproeven in 4 landbouwscenario’s die verschillen qua locatie, klimaat, omvang en soort gewas.

Het consortium wordt gecoördineerd door Eurac Research uit Italië. Deelnemers uit België zijn het imec, KU Leuven, Lucisun, 3E en het Belgisch Laboratorium Van Elektriciteitsindustrie. Uit Nederland nemen Technische Universiteit Delft, Physee Products en Kubo Innovations deel.

Simulatietool
Zo zal EnergyVille / KU Leuven voor het SYMBIOSYST-project predictieve modellen ontwikkelen die de groei van planten en vruchten van verschillende fruitgewassen in kaart brengen. Deze zullen fungeren als ‘digital twins’ van de gewassen in de agri-pv-productiesites om de effecten van gewijzigde microklimaten op de opbrengst en de kwaliteit van het fruit te voorspellen. De data verzameld op de demonstratielocaties doorheen Europa voeden de modellen die geïntegreerd worden in de agri-pv-simulatietool. Op basis hiervan worden pv-installaties geoptimaliseerd voor specifieke locaties en gewassen.

Een andere Belgische deelnemer, imec, gaat bijdragen aan de ontwikkeling van op maat gemaakte zonnepanelen voor agri-pv-toepassingen. De ontwerpen van de zonnepanelen – met gevarieerde afstand tussen de zonnecellen – zullen worden gefabriceerd, gekarakteriseerd en getest op betrouwbaarheid. Bovendien zullen nieuwe materialen, zoals lichtverstrooiende inkapselingen, spectrumverschuivende lagen en low-e coatings voor gewasbescherming tegen vorst worden onderzocht.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Particulier

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!