logo
wvhj2023
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com
20 januari 2023

Vlaanderen: recordaantal aanvragen subsidie thuisbatterij, groei van 75 procent

33.258 Vlamingen hebben afgelopen kalenderjaar een premie aangevraagd voor de installatie van een thuisbatterij. Dat is een stijging van ongeveer 75 procent ten opzichte van het voorgaande kalenderjaar.

Dat alles blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) die minister van Energie Zuhal Demir heeft bekendgemaakt. Daarmee ligt het aantal aangevraagde subsidies hoger dan de 30.000 stuks waar Demir in haar begroting rekening mee gehouden had.

Weinig informatie bekend
Vooralsnog is er behalve het aantal subsidieaanvragen geen informatie bekend over de exacte verdeling over de provincies, de hoogte van de subsidieaanvragen en de daarmee gemoeide opslagcapaciteit.

Waar een jaar eerder 18.950 eigenaren van zonnepanelen een premie-aanvraag indienden voor een thuisbatterij, groeide dat in 2022 met 75,5 procent. En die groei zet zich naar alle waarschijnlijkheid door, want in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar wordt een ware stormloop op de subsidieregeling verwacht.

Premie stopt
Vlamingen kunnen namelijk nog maar tot 1 april de premie voor de thuisbatterij aanvragen, mits hun installatie voor die tijd opgeleverd en gekeurd is. Vanaf die datum stopt minister Demir namelijk met het subsidiëren van de thuisbatterij.

De maximale subsidie bedraagt tot die tijd 850 euro. Minister Demir verwacht in de eerste 3 maanden van het jaar ongeveer 24.000 premieaanvragen voor de thuisbatterij en heeft hiervoor een budget van 20,3 miljoen euro uitgetrokken. Mocht blijken dat het aantal aanvragen hoger ligt dan voorzien, dan zullen die toch uitbetaald worden. Die budgettaire ruimte daarvoor is er volgens de minister dankzij het Energiefonds.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er in Vlaanderen te koop zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten