logo
wvhj2023
hero-image
10 januari 2023

Chint Solar en ATLAS projecten gestart met bouw Sinnefjild de Ekers in De Fryske Marren

Chint Solar en ATLAS projecten hebben het officiële startsein gegeven voor de bouw van een zonneweide in de gemeente De Fryske Marren. Sinnefjild de Ekers wordt gebouwd in het Friese dorp Joure.

Het zonnepark is gesitueerd ten noorden van bedrijventerrein De Ekers. Joshua van Middelkoop van ATLAS projecten en Sofian Eljarroudi van Chint Solar hebben symbolisch de eerste paal van de zonneweide geslagen.

14,3 megawattpiek
De meer dan 25.000 zonnepanelen, met een opgesteld vermogen van 14,3 megawattpiek, kunnen jaarlijks ongeveer 4.600 huishoudens voorzien van zonne-energie. De verwachting is dat de bouw in april 2023 wordt afgerond, waarna het zonnepark zal worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Op Sinnefjild De Ekers wordt volgens de betrokken partijen bijgedragen aan ecologische meerwaarde en het versterken van biodiversiteit. Er worden groene randen, faunapassages en nieuwe watergangen met natuurlijke oevers aangelegd, bomen en struiken aangeplant. De bodem wordt ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel. Daarnaast wordt een karrespoor aangelegd, dat dient als voet- en ruiterpad om lokaal ‘een ommetje’ te kunnen maken. Het karrespoor verbindt bedrijventerrein De Ekers met de Lange Ekers en ligt op zodanige hoogte dat op ooghoogte over het zonneveld gekeken wordt.

Duurzaamheidsfonds
Het zonnepark doneert elk jaar een bedrag aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente De Fryske Marren. Dit fonds is bedoeld om de energietransitie in de gemeente te versnellen. Daarnaast komt een deel van de jaarlijkse opbrengsten van het zonnepark ten goede aan het verduurzamen van het jaarlijks terugkerende evenement de Agrarische Schouw Joure.

Het zonnepark werd door ATLAS projecten in samenwerking met lokale partners ontwikkeld. Chint Solar zal de bouw voor zijn rekening nemen. Sofian Eljarroudi, Head of Business bij Chint Solar Nederland, over het project: ‘Het wordt een zonnepark waarbij we het opwekken van duurzame energie gaan combineren met natuur, het versterken van de biodiversiteit en recreatiemogelijkheden.’

Keukentafelgesprekken
‘Dankzij een zorgvuldig voortraject met onder andere keukentafelgesprekken, een inloopbijeenkomst en ontwerpsessies – in samenwerking met omwonenden, landschapsarchitecten, gemeente en een ecoloog – is een breedgedragen plan gepresenteerd waartegen geen zienswijzen zijn ingediend of beroep is ingesteld’, vult Joshua van Middelkoop aan, projectontwikkelaar bij ATLAS. ‘Wij willen onze buren, de omgeving, de gemeente De Fryske Marren, Liander en Wetterskip Fryslân bedanken voor de constructieve houding en medewerking tijdens de ontwikkeling van het zonnepark. Wij nodigen iedereen uit om na de bouwperiode een wandeling te maken over het nieuwe wandel- en ruiterpad langs het zonneveld en ook tijdens de operationele periode blijven wij betrokken bij Sinnefjild de Ekers.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten