logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
6 januari 2023

ACM start consultatie om regels vluchtstrook stroomnet te herzien en actualiseren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de regels voor het inzetten van de reservecapaciteit van het hoogspanningsnet vastleggen in de Netcode elektriciteit en heeft daartoe een ontwerpbesluit gepubliceerd.

Om het bestaande stroomnet maximaal te benutten, mogen netbeheerders sinds 1 januari 2021 de reservecapaciteit van hoogspanningsnetten gebruiken voor het transporteren van wind-  en zonne-energie. Daarmee is de ‘vluchtstrook’ veranderd in een ‘spitsstrook’ voor stroom van windmolens, zonneparken en grote zonnedaken.

Zienswijze indienen
In het ontwerpbesluit ‘Codewijziging enkelvoudige storingsreserve’ dat de ACM heeft gepubliceerd – en tot en met 24 januari 2023 ter consultatie voorligt – wordt onder andere geregeld welke vergoeding producenten ontvangen als ze vanwege uitval op het net moeten worden afgeschakeld. Daarmee worden de regels rondom de enkelvoudige storingsreserve herzien en geactualiseerd.

Marktpartijen en netbeheerders kunnen een zienswijze op het ontwerpbesluit indienen. De binnengekomen zienswijzen zullen door de ACM worden betrokken bij het opstellen van het definitieve codebesluit.

De vluchtstrook in het kort

Om te garanderen dat de levering van elektriciteit bij een storing niet in gevaar komt, moeten alle hoogspanningsnetten extra reservecapaciteit hebben zodat er altijd een ‘vluchtstrook’ beschikbaar is om stroom langs te vervoeren. Dit wordt de enkelvoudige storingsreserve of het n-1 criterium genoemd.

Om extra transportcapaciteit voor duurzaam opgewekte energie beschikbaar te maken, mag de reservecapaciteit gebruikt worden voor het transporteren van stroom van wind- of zonne-energie. Zo kunnen nieuwe producenten worden aangesloten op de spitsstrook van het hoogspanningsnet. Bij een storing op het stroomnet kunnen deze producenten direct afgeschakeld worden zodat de reservecapaciteit gebruikt kan worden voor de ongestoorde energievoorziening van andere afnemers.

Passende financiële vergoeding
De ACM schrijft in haar toelichting op het ontwerpbesluit waarde te hechten aan een passende financiële vergoeding voor producenten van duurzame energie. ‘Als ze te vaak worden afgeschakeld zonder vergoeding kunnen ze mogelijk hun investeringen niet terugverdienen. Het geven van vergoedingen zorgt ook voor een prikkel voor de netbeheerder om een investering te overwegen op die punten in het net waar een vergoeding voor de producenten hoger kan zijn dan een eventuele investering door de netbeheerder.’

De ACM heeft in het ontwerpbesluit voor de Netcode 2 opties genoemd om de vergoeding te regelen: het vergoeden van de daadwerkelijk geleden schade – vergelijkbaar met de vergoeding voor niet-marktgebaseerde redispatch – óf door aan te sluiten bij de bestaande algemene compensatievergoeding bij uitval. De ACM stelt ook voor om netbeheerders meer ruimte te geven voor het gebruik van de spitsstrook op zogenaamde railsystemen. Dit gaat verder dan het voorstel van de netbeheerders. Hiermee ontstaat nog meer ruimte voor het aansluiten van duurzame productie. Verder concretiseert de ACM de ontwerpcriteria voor de elektriciteitsnetten.

De ACM vraagt marktpartijen en netbeheerders specifiek om tijdens de consultatie aan te geven hoe zij aankijkt tegen een vergoeding en de verschillende varianten daarvoor.

Ontheffingen Liander en TenneT
Er zijn locaties waar het voor netbeheerders nog niet haalbaar is om reservecapaciteit beschikbaar te hebben, bijvoorbeeld omdat een geplande renovatie van een netelement niet op tijd uitgevoerd kan worden. De netbeheerder kon voor deze netelementen eenmalig ontheffing aanvragen bij de ACM.

De ACM verleent een ontheffing voor de periode die nodig is om een netonderdeel zodanig te verbeteren dat aan de wet, inclusief een eventuele vrijstelling, wordt voldaan. De ACM beoordeelt of bij het afgeven van een ontheffing of het later aanleggen van reservecapaciteit op deze plaatsen een risico is voor de leveringszekerheid en of netbeheerders op deze plekken voldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen om uitbreiding ook zonder of met een lagere ontheffing te realiseren. Daarbij benadrukt de ACM dat het van belang is dat investeringen in de energietransitie kunnen doorgaan. De ACM heeft de ontwerpbesluiten over aangevraagde ontheffingen afgelopen augustus gepubliceerd en heeft eind vorig jaar besloten aan netbeheerders TenneT en Liander ruim 50 ontheffingen af te geven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten