Solar Magazine - ACM keurt 31 aanvragen TenneT voor gebruik vluchtstrook stroomnet af
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM keurt 31 aanvragen TenneT voor gebruik vluchtstrook stroomnet af
© TenneT

ACM keurt 31 aanvragen TenneT voor gebruik vluchtstrook stroomnet af

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een groot gedeelte van de aanvragen van netbeheerder TenneT om gebruik te mogen maken van de reservecapaciteit van het hoogspanningsnet afgewezen.

Tegelijkertijd heeft de ACM alle aanvragen van de regionale netbeheerder Liander om gebruik te mogen maken van de vluchtstrook van het hoogspanningsnet gehonoreerd. Het gaat om locaties in Almere, Zeewolde, Harderwijk, Lelystad, Haarlemmermeer en het circuit Almere-Zeewolde.

Dubbel aangelegd
Om in Nederland te garanderen dat de levering van elektriciteit niet in gevaar komt, moeten alle hoogspanningsnetten van 110 kilovolt extra reservecapaciteit hebben zodat er altijd een ‘vluchtstrook’ beschikbaar is om stroom langs te vervoeren. Dit wordt de enkelvoudige storingsreserve of het n-1 criterium genoemd. In Nederland is het hele stroomnetwerk dus dubbel aangelegd. Is er ergens een storing, dan neemt het reservenetwerk het onmiddellijk over. Door de sterk groeiende vraag naar energie raakt het netwerk van de netbeheerders echter vol.  

In Haarlemmermeer bouwt Liander bijvoorbeeld een nieuw verdeelstation. De toezichthouder heeft de netbeheerder nu ontheffing gegeven van de plicht om op die verbinding reservecapaciteit in stand te houden. Is er onverhoopt een storing, dan schakelt Liander het datacenter waarvoor het extra verdeelstation mede voor wordt aangelegd af en gebruikt die capaciteit weer als reservecapaciteit. Het betreffende datacenter moet zelf zorgen voor een noodstroomvoorziening.

Niet aannemelijk
TenneT had bij de ACM een ontheffingsaanvraag ingediend voor alle situaties in het landelijk hoogspanningsnet waar op 1 januari 2021 niet werd voldaan aan de normen. De ACM verleent de meeste van de aangevraagde ontheffingen, maar wijst ook een aantal ontheffingen af omdat niet is voldaan aan de eisen die het ‘Besluit investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas’ stelt aan de ontheffingen of omdat TenneT niet aannemelijk heeft gemaakt dat er zoveel uitval mogelijk is als de hoogspanningsnetbeheerder stelt.

TenneT heeft zelf 7 van de 79 ontheffingsaanvragen ingetrokken en de ACM heeft 31 ontheffingen niet verleend.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
enie.nl zoekt:

Projectmanager Zonne-energie zakelijke markt

32-40 uur - Groningen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!