Solar Magazine - Huawei Fusion Solar omvormer behaalt score van 100 procent in vlamboogdetectietest TNO
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Huawei Fusion Solar omvormer behaalt score van 100 procent in vlamboogdetectietest TNO
© Huawei

Huawei Fusion Solar omvormer behaalt score van 100 procent in vlamboogdetectietest TNO

Huawei heeft een score van 100 procent behaald in de vlamboogdetectietest van TNO. De fabrikant bevestigt hiermee de veiligheid van zijn residentiële en commerciële omvormers voor zonnepanelen.

Een omvormer is het ‘brein’ van een pv-installatie die de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom die in huizen en gebouwen wordt gebruikt. Een belangrijke oorzaak van branden bij zonnestroominstallaties zijn vlambogen. Deze worden veroorzaakt door slechte verbindingen in het gelijkstroomcircuit. Een vlamboogdetector in de omvormer – oftewel arc fault circuit interrupter (AFCI) geheten – kan een vlamboog herkennen en vervolgens de stroomkring onderbreken waardoor de vlamboog direct uitdooft en brand voorkomen wordt.

Meer dan 140 tests
TNO heeft in totaal meer dan 140 tests uitgevoerd in zowel een binnen- als buitenopstelling. Daarbij werd de vlamboog in alle tests direct gedetecteerd en werd de stroomkring door de omvormer van Huawei binnen een halve seconde onderbroken. Hierdoor werd de vlamboog direct gedoofd. Met de behaalde score van 0,5 seconde zit de vlamboogdetectie en onderbreking van het stroomcircuit door de Huawei-omvormer ruim onder de Amerikaanse UL16998-veiligheidsnorm van 2,5 seconde.

In door TNO uitgevoerde tests, in zowel een laboratorium- als in een buitentestopstelling, zijn echte zonnepanelen gebruikt. De vlamboogdetector (AFCI) van de Huawei SUN2000 4KTL-L1 omvormer in combinatie met 10 SUN2000-450W-P optimizers – beide bedoeld voor gebruik in de residentiële markt – hebben als eerste de 100 procent zekerheid behaald. De testresultaten zijn hier te raadplegen.

Bekijk de omvormers van Huawei hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!