Solar Magazine - Project van de week | Nieuwe gevangenis met zonnepanelen voor Dendermonde
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Nieuwe gevangenis met zonnepanelen voor Dendermonde
© Koen Mutton

Project van de week | Nieuwe gevangenis met zonnepanelen voor Dendermonde

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de nieuwe, duurzame gevangenis van Dendermonde in Oost-Vlaanderen.

Het gevangeniscomplex werd gerealiseerd via een DBFM-procedure: een publiek-private samenwerking, waarbij een privépartner het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de penitentiaire inrichting voor zijn rekening neemt. De gevangenis  werd gerealiseerd door het consortium Poort van Dendermonde (red. zie kader).

Van 19e naar 21e eeuw
De verhuizing van de oude naar de nieuwe gevangenis is voorzien midden februari 2023. Om de overbevolking in de Belgische gevangenissen op te vangen, werd beslist om de oude gevangenis van Dendermonde nog 5 jaar langer gedeeltelijk in gebruik te houden met zo’n 100-tal plaatsen. De nieuwe gevangenis in Dendermonde werd afgelopen week officieel ingehuldigd in aanwezigheid van minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, en burgemeester van Dendermonde Piet Buyse.

‘We brengen de gevangenisinfrastructuur van Dendermonde van de 19de naar de 21ste eeuw’, aldus Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering en belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en Regie der Gebouwen. ‘In dit nieuwe complex worden de gedetineerden zo goed mogelijk voorbereid op hun herintegratie in de samenleving, met lokalen en ateliers om te werken, opleidingen te volgen of activiteiten te organiseren.’

De duurzame gevangenis van Dendermonde in cijfers

Capaciteit: 444 plaatsen voor gevangenen

Oppervlakte site: 11 hectare

Oppervlakte gevangenis: ongeveer 31.000 vierkante meter

Aantal zonnepanelen: 774 stuks

Vermogen zonnepanelen: 290,25 kilowattpiek

Recuperatie regenwater: 16 regenwatertanks met elk een capaciteit van 20.000 liter

Bouwconsortium: Poort van Dendermonde, bestaande uit de volgende bouwbedrijven: Invesis (red. voorheen BAM PPP), BAM Interbuild en Cegelec (bouw) en BAM FM , Vinci Facilities en Compass (onderhoud en facilitaire dienstverlening)

Warmte en elektriciteit
Naast de zonnepanelen op het dak heeft de gevangenis ook een warmtekrachtkoppelingsinstallatie voor het opwekken van warmte en elektriciteit via gas. Voor de recuperatie van regenwater zijn er tanks geplaatst en deze watercapaciteit zal gebruikt worden voor de toiletten en de wasserij.

Verder is het hele complex voorzien van led-verlichting. De draagstructuur van de gebouwen bestaat hoofdzakelijk uit elementen in geprefabriceerd (prefab) beton. Een andere opvallende keuze in het kader van duurzaamheid is de vervanging van metalen celdeuren voor houten exemplaren.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Bliq zoekt:

Accountmanager

32-40 uur - Hogeweyselaan 145, 1382JK Weesp
Energiebedrijf Vrijopnaam zoekt:

(junior) Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Noord-Brabant (Tilburg/Breda)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!