Solar Magazine - Project van de week | Zeeuwse flat van het gas dankzij zonnepanelen aan gevel en op dak
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Zeeuwse flat van het gas dankzij zonnepanelen aan gevel en op dak
© Zonnepaneel Zeeland

Project van de week | Zeeuwse flat van het gas dankzij zonnepanelen aan gevel en op dak

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week een flatgebouw in Zeeuws-Vlaanderen dat van het gas af is gegaan.

Erik de Zwart van Zonnepaneel Zeeland is een van Nederlands meest op de vingers gekeken installateurs. Bij menigeen in de zonne-energiesector zal hij bekend zijn vanwege zijn eigen YouTube-kanaal ‘Op pad met de zonnestroom installateur’. Ook van het project in Axel voor woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen maakte hij een video-opname.

A+++
De woningbouwvereniging stond voor een dilemma: de ruim 40 jaar oude woningen van de Generaal Meijerflat slopen of renoveren? Men koos voor het laatste, maar dan moesten de 22 woningen wel van het gas af. De zonne-energie die het appartementengebouw nu opwekt, wordt dus ook voor warm water en verwarming gebruikt.

De energielabels van de appartementen zijn verhoogd naar label A++ en meerdere appartementen zelfs naar A+++.  Door betere isolatie blijven de appartementen koeler in de zomer en warmer in de winter en door een mechanische ventilatie worden de appartementen steeds ververst van luchtstroom. Ook is de dakisolatie vervangen. In alle appartementen zijn verder de keuken, de badkamer en het toilet vervangen.

10 per bewoner
‘Daarbij is ervoor gekozen om elke woning aan te sluiten op 10 zonnepanelen’, vertelt De Zwart. Samen hebben die een vermogen van 4 kilowattpiek. Het dak bood daarmee net te weinig capaciteit. Gelukkig was er op de muur nog plaats voor 20 zonnepanelen. Maar hoe verdeel je op een eerlijke manier al die zonnepanelen onder de bewoners? Elke woning kreeg 10 zonnepanelen. Een aantal op het oosten, een paar op het westen en zuiden. Elke woning is op die manier gegarandeerd van een minimale opbrengst. Met de APsystems ECU verzamelen we alle actuele data om een goed beeld te krijgen van de opbrengst van het zonnepanelensysteem. Zo houden we de vinger aan de pols. Op afstand.’

De zonnepanelen van de Generaal Meijerflat in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: Trina Solar

Aantal zonnepanelen: 220 zonnepanelen met een vermogen van 400 wattpiek per stuk

Omvormers: micro-omvormers van APsystems

Montagesysteem: FlatFix Fusion van Esdec

Installateur: Zonnepaneel Zeeland

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Groothandel

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

CAD Tekenaar

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!