Solar Magazine - Wereldprimeur Alliander: eerste 12 woningen met waterstof verwarmd via gasnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wereldprimeur Alliander: eerste 12 woningen met waterstof verwarmd via gasnet
© Alliander

Wereldprimeur Alliander: eerste 12 woningen met waterstof verwarmd via gasnet

Alliander, LochemEnergie, Remeha en Westfalen Gassen hebben in Lochem een wereldprimeur gerealiseerd: in de wijk Berkeloord worden voor het eerst 12 woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet.

Afgelopen juni werd al het startschot gegeven voor de bouw van de installatie die de 10 woningen via waterstof verwarmt. In de pilot wordt op verzoek van de bewoners van de monumentale panden onderzocht of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen.

Cv-ketel voor waterstof
Waterstof is een van de alternatieven voor aardgas om woningen en gebouwen mee te verwarmen. Volgens de betrokken partijen kan het een goed alternatief zijn voor met name woningen die moeilijk te isoleren zijn en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden, of in wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd. Een bijkomend voordeel is dat voor het transport van waterstof naar de woningen gebruik kan worden gemaakt van de gasleidingen die al in de grond liggen.

Arthur van Schayk, algemeen directeur Remeha, hierover: ‘Waterstof gaat, naast elektrificatie en warmtenetten, een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de bebouwde omgeving. Na de projecten in Rozenburg en Uithoorn hebben we nu in Lochem de primeur dat bewoonde woningen via het bestaande netwerk door middel van waterstof worden verwarmd. Met dit project willen we als fabrikant aantonen dat de Remeha cv-ketel voor waterstoftechnologie klaar is voor toepassing in de praktijk.’

Geurstof
Naast het feit dat in Lochem voor het leveren van waterstof het bestaande aardgasnet wordt gebruikt, is het ook een kans voor de bewoners om hun veelal monumentale woningen te verduurzamen met behoud van de waarde van hun erfgoed. Zowel bewoners als betrokken partijen hebben dan ook flink geïnvesteerd om deze pilot mogelijk te maken.

Zo is onder meer aan de Stijgoord in Lochem door Westfalen een locatie gebouwd waar de waterstof in het bestaande gasnet wordt gevoed. In deze zogeheten invoed-installatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt die voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is. De woningen zelf zijn eerst goed geïsoleerd. Vervolgens zijn de bestaande cv-ketels vervangen door de wereldwijd eerste gecertificeerde 100 procent waterstofketels van Remeha. In de straat zijn extra gasleidingen aangelegd om de woningen die niet meedoen aan de pilot te kunnen blijven voorzien van aardgas.

Opleiding monteurs
Het onderhoud aan het waterstofnet gebeurt door netbeheerder Liander. Deze pilot is ook voor de netbeheerder een nieuwe stap. De werkzaamheden lijken in eerste instantie veel op het werk dat gasmonteurs dagelijks uitvoeren. Wel vraagt het om een aantal extra handelingen. Daarom heeft een groep monteurs eerder dit jaar een opleiding gevolgd, specifiek gericht op waterstof, in een speciaal voor dit doel gebouwd waterstofhuis in Apeldoorn. Begin september slaagde deze groep voor het examen.

3 jaar onderzoek
De pilot in Lochem duurt 3 jaar. Zo kan voldoende ervaring worden opgedaan tijdens koude winters. De ervaringen worden vervolgens gedeeld met andere netbeheerders die plannen hebben voor vervolgprojecten met meer bewoners. Op die manier ontstaat steeds meer inzicht in hoe waterstof een aanvulling kan zijn bij de verduurzaming van bestaande woningen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Groothandel

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Calculator Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!