logo
wvhj2023
© Peter Lammers
© Peter Lammers
21 juni 2022

Startschot voor bouw installatie woningen op waterstof in Lochem

Energiecoöperatie LochemEnergie, netbeheerder Alliander en Westfalen Gassen Nederland hebben het startschot gegeven voor de bouw van de installatie die 10 woningen in Lochem gaat verwarmen via waterstof.

De bouw van de invoedinstallatie neemt ongeveer 4 maanden in beslag. In oktober van dit jaar wordt het waterstofnetwerk in Lochem in gebruik genomen.

Berkeloord
De waterstof wordt via het bestaande aardgasnet naar woningen in de wijk Berkeloord getransporteerd. Met het proefproject wil Alliander onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor het verwarmen van een deel van de woningen in de wijk.

Kiwa en Alliander openden vorig jaar in Apeldoorn het Hydrogen Experience Centre. In het waterstofhuis wordt sindsdien de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving naar de praktijk gebracht.

Bestaande gasleidingen
Waterstof is een van de alternatieven voor aardgas om in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen mee te verwarmen. Waterstof kan als energiedrager met name een goed alternatief zijn voor met name woningen die moeilijk te isoleren zijn en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden, of in wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd. Een bijkomend voordeel is dat voor het transport van waterstof naar de woningen gebruikgemaakt kan worden van de bestaande gasleidingen die al in de grond liggen.

10 woningen
Er is echter nog weinig ervaring met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen. Daarom gaat Alliander in Lochem demonstreren hoe dit werkt. Dat gebeurt samen met de bewoners van 10 woningen en energiecoöperatie LochemEnergie. In de wijk Berkeloord staan veel oudere, monumentale woningen die moeilijk zijn te isoleren. De woningen van de bewoners die meedoen aan de pilot worden vanaf dit najaar verwarmd met waterstof. In de woningen wordt de bestaande cv-ketel vervangen door een ketel die geschikt is voor waterstof.

Invoedinstallatie
De woningen die meedoen aan de proef ontvangen straks waterstof vanuit een distributiepunt aan de Stijgoord in Lochem. Deze week is daar begonnen met de bouw van de opslag-, reduceer- en odorisatie-installatie. In deze zogenaamde invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt deze voorzien van een geurstof, omdat waterstof van nature geurloos is.

Westfalen Gassen Nederland bouwt en beheert de installatie. Zij zullen vanaf komend najaar ook de waterstof voor deze pilot leveren.

2 doelen
Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij Alliander: ‘De pilot in Lochem heeft 2 doelen. Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd gaan worden met waterstof dat stroomt door de reeds bestaande gasleidingen. We willen aantonen dat dat mogelijk is. Het is namelijk een belangrijke ontwikkeling, omdat in Nederland ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond ligt die we met de energietransitie niet zomaar verloren willen laten gaan. Daarnaast willen we ook veel leren over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten