Solar Magazine - Eigen Huis waarschuwt voor extreme stijging energierekening in 2024 door prijsplafond
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eigen Huis waarschuwt voor extreme stijging energierekening in 2024 door prijsplafond
© Dutchscenery | Dreamstime.com

Eigen Huis waarschuwt voor extreme stijging energierekening in 2024 door prijsplafond

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een extreme stijging van de energierekening van consumenten zodra het prijsplafond van de Nederlandse overheid in 2024 eindigt, waar deze in 2023 juist de rekening drukt.

Huishoudens moeten vanaf 2024 weer de volledige energieprijs gaan betalen en worden tegelijkertijd hard geraakt door de verhoging van de energiebelasting. ‘Wij roepen het kabinet op om met aanvullend beleid te voorkomen dat de energienota voor veel huishoudens na volgend jaar onbetaalbaar wordt’, aldus Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis.

Belastingplannen
Eigen Huis stelt dat volgend jaar de belastingen op de energienota voor huiseigenaren met een gemiddeld energieverbruik met 226 procent stijgen. Ook in de jaren daarna blijven deze belastingen hoog. In 2023 vallen de gevolgen door het prijsplafond voor de meeste huishoudens volgens de vereniging nog mee, dat komt doordat de tarieven voor gas en stroom tot aan het verbruiksplafond inclusief energiebelastingen en btw zijn. Iedereen die boven het plafond energie verbruikt, betaalt daarvoor zowel het hogere leveringstarief als de gestegen energiebelastingen. 

Als het prijsplafond eind 2023 stopt, benadrukt Eigen Huis, gaan álle huishoudens de belastingverhoging in hun portemonnee voelen. Als de huidige belastingplannen ongewijzigd worden doorgevoerd, betekent dit voor de gemiddelde huiseigenaar met een gelijkblijvend energieverbruik een belastingverzwaring van 528 euro ten opzichte van 2022. De leveringstarieven van gas en stroom in 2024 kunnen volgens de vereniging niet worden ingeschat, maar uitgaand van het prijspeil van januari 2023 zou de gemiddelde energierekening daardoor met 2.500 euro stijgen. Dat sluit aan op berekeningen van de overheid, die stelt dat een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2023 in totaal zo’n 2.500 euro voordeel heeft van het prijsplafond.  

Isolatie
‘Huishoudens die op tijd energiebesparende maatregelen hebben genomen, zonnepanelen hebben of energiebewust leven, kunnen de stijging van hun energienota voor een groot deel voorkomen’, aldus Kremer. ‘Maar mensen die dergelijke besparingen niet hebben kunnen realiseren, staat een enorme lastenverhoging te wachten. Het is daarom belangrijk om voor 2024 alle woningen zo optimaal mogelijk te isoleren. Het Nationaal Isolatie Programma (NIP) kan met subsidies en vouchers mensen in slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen helpen om op korte termijn energie te besparen. Gemeenten krijgen mogelijkheden om zelf doelgerichte ondersteuning te ontwikkelen, bijvoorbeeld met advies en instructies voor doe-het-zelvers. Het belangrijkste is dat slecht geïsoleerde woningen zo snel mogelijk worden aangepakt. Iedereen die achterblijft, loopt het risico na volgend jaar alsnog hard te worden getroffen door hoge energietarieven en belastingen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!