Solar Magazine - Boete dreigt voor Vlaamse eigenaren middelgrote appartementen voor ontbreken energieprestatiecertificaat
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Boete dreigt voor Vlaamse eigenaren middelgrote appartementen voor ontbreken energieprestatiecertificaat
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com

Boete dreigt voor Vlaamse eigenaren middelgrote appartementen voor ontbreken energieprestatiecertificaat

De eigenaren van ruim 40.000 middelgrote appartementen in Vlaanderen dreigen een boete te ontvangen omdat zij geen ‘energieprestatiecertificaat (EPC) gemeenschappelijke delen’ hebben laten opmaken.

Terwijl de deadline voor de opmaak van het ‘EPC gemeenschappelijke delen’ van een appartementsgebouw nadert, zijn er nog maar 11.815 opgemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Niet langer uitstellen
Het VEKA waarschuwt verenigingen van mede-eigenaars (vme’s) en eigenaars van appartementen dan ook nogmaals om tijdig in actie te schieten om een boete voor het niet tijdig indienen van een geldig epc te vermijden.

Het VEKA raadt aan om de opmaak van een ‘EPC gemeenschappelijke delen’ van een appartementsgebouw niet langer uit te stellen. Grote appartementsgebouwen – gebouwen met minstens 15 eenheden – werden reeds verplicht om tegen eind 2021 al een geldig ‘EPC gemeenschappelijke delen’ te hebben. Voor middelgrote appartementsgebouwen – gebouwen met 5 tot en met 14 eenheden – is de deadline 1 januari 2023. Er werden naar schatting nog maar 11.815 EPC GD opgemaakt, terwijl de deadline voor zo’n 60.000 appartementsgebouwen geldt.

120.000 gebouwen
Slechts 20 procent van de middelgrote appartementsgebouwen voldoet momenteel aan de verplichting. Daarbovenop zijn de energiedeskundigen die instaan voor de opmaak van zo’n EPC momenteel overbevraagd. Heel wat vme’s en eigenaars riskeren volgens het VEKA dus een boete omdat ze niet tijdig actie hebben ondernomen.

Omdat voor minstens 120.000 gebouwen zo’n ‘EPC gemeenschappelijke delen’ moet worden opgemaakt, is de verplichting gefaseerd ingevoerd. De opmaak is mogelijk sinds 2020. Kleine appartementsgebouwen – gebouwen met 2 tot en met 4 eenheden – hebben nog tijd tot eind 2023.

500 tot 5.000 euro
Bij het niet tijdig beschikken over een geldig ‘EPC gemeenschappelijke delen’ legt het VEKA aan de eigenaar of vme een administratieve geldboete op tussen 500 en 5.000 euro, afhankelijk van het aantal aanwezige gebouweenheden binnen het gebouw.

Het betalen van deze boete geeft evenwel geen vrijstelling om over dit ‘EPC gemeenschappelijke delen’ te beschikken: de eigenaar of vme zal ook nog een erkend energiedeskundige moeten contacteren om een certificaat te laten opmaken, om een nieuwe sanctie te vermijden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Noord-Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!