Solar Magazine - Klimaatfonds en USG sluiten corporate ppa af voor stroom Zonneweide Westdorperveen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Klimaatfonds en USG sluiten corporate ppa af voor stroom Zonneweide Westdorperveen
© Media Whalestock | Dreamstime.com

Klimaatfonds en USG sluiten corporate ppa af voor stroom Zonneweide Westdorperveen

Klimaatfonds Nederland en Utility Support Group hebben samen een corporate power purchase agreement (red. stroomafnameovereenkomst) afgesloten voor de afname van de stroom van Zonneweide Westdorperveen.

Deze overeenkomst verzekert USG van langjarige groene elektriciteit en stelt USG in staat de CO2-emissies als gevolg van de productie en distributie van de nutsvoorzieningen zoals stoom, perslucht en water te verminderen. USG Industrial Utilities is verantwoordelijk voor de exploitatie van installaties waarmee elektriciteit, stoom, aardgas, stikstof, perslucht en diverse soorten water worden geproduceerd en gedistribueerd naar de fabrieken op industrieterrein Chemelot in Geleen.

8.800 megawattuur
Zonneweide Westdorperveen zal jaarlijks zo’n 8.800 megawattuur aan duurzame elektriciteit opwekken. Het park zal eind november 2022 worden aangesloten op het publieke stroomnet. USG zal vanaf dat moment de volledige duurzame-elektriciteitsproductie van het zonnepark afnemen voor een duur van ten minste 10 jaar.

De volatiliteit en de gestegen prijzen op de elektriciteitsmarkt beweegt veel bedrijven ertoe om te zoeken naar een duurzame oplossing, niet alleen duurzaam qua energie, maar ook zeker qua prijsstabiliteit. Middels een corporate ppa kan een bedrijf duurzame elektriciteit rechtstreeks afnemen van een specifiek zonnepark zonder tussenkomst van een energieleverancier. In de huidige marktomstandigheden een win-winsituatie voor zowel de corporate afnemer als de producent, omdat de afnemer langetermijnzekerheid verkrijgt op een deel van zijn elektriciteitskosten en de producent verzekerd is van zekere langetermijninkomsten. Daarnaast biedt het partijen de flexibiliteit om hun samenwerking zelf vorm te geven door invulling te geven aan de tarieven, maar ook de looptijden van deze stroomafnameovereenkomsten.

Volgende fase
‘Het sluiten van deze corporate ppa met USG geeft aan dat we een volgende fase in de energietransitie hebben bereikt’, aldus Floris Leuftink van Klimaatfonds Nederland. ‘Door middel van deze overeenkomsten is het mogelijk geworden om langjarige elektriciteitsafname van onze zonneparken te garanderen en tegelijk rechtstreeks mee te werken aan de verduurzaming van de Nederlandse industrie.’

Voor zijn pijplijn van meer dan 150 megawattpiek aan zonneparken die de komende 12 maanden gebouwd zullen worden, verkent Klimaatfonds Nederland op dit moment de mogelijkheden voor additionele corporate ppa’s met grootverbruikers.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
kWh People zoekt:

Recruitment Consultant Solar

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Product owner Energie Management

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!