logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
3 november 2022

SMA: ‘Stopzetten subsidie thuisbatterij ondermijnt consumentenvertrouwen, consistent beleid nodig’

Het stopzetten van de Vlaamse subsidie voor thuisbatterijen ondermijnt het consumentenvertrouwen. De Vlaamse overheid moet een consistent beleid voeren, ondersteund door gerichte informatie.

Die oproep doet SMA Benelux.

Zonnige dagen
Minister Demir maakte vorige week bekend dat Vlaanderen per 1 april 2023 de subsidie voor thuisbatterijen schrapt. Thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 kunnen geen aanspraak meer maken op de premie.

SMA Benelux benadrukt dat de minister de beslissing heeft genomen zonder voorafgaand overleg met de zonne-energiesector. De beslissing stuit volgens het bedrijf dan ook op onbegrip, aangezien niet het overweldigende succes van de thuisbatterij het probleem is, maar wel de manier waarop ze wordt ingezet. In combinatie met slimme sturing van energieverbruik en -opslag draagt een thuisbatterij volgens het bedrijf in belangrijke mate bij aan het realiseren van de energietransitie en helpt ze tijdens zonnige dagen congestie van het elektriciteitsnet te vermijden.

Capaciteitstarief
Het bedrijf stelt dat de minister haar beslissing baseert op het feit dat een thuisbatterij op zich niet rendabel is en dat wie ze aangeschaft, gemotiveerd zou zijn door grotere onafhankelijkheid, noodstroomvoorziening, technologische interesse en de vrijheid om zich niets te moeten aantrekken van zelfverbruik en afnamepieken. Gezien een thuisbatterij de zelfconsumptie van zonnestroom doet toenemen, toont het succes volgens SMA Benelux dat consumenten hier juist wel mee begaan zijn. De wens om afnamepieken te vermijden, speelt zeker een rol en is logisch, stelt het bedrijf, omdat wie een digitale meter heeft hier na de invoering van het capaciteitstarief op wordt afgerekend. Waarom consumenten dan ontmoedigen om te investeren in een oplossing die hun piekverbruik afvlakt, vraagt het bedrijf zich af.

Frustrerend en ontmoedigend
SMA Benelux stelt dat beter kan worden ingezet op informatievoorziening rond het gebruik van een thuisbatterij en een warmtepomp in combinatie met slimme sturing om piekverbruik te vermijden en zelfverbruik te maximaliseren. Op die manier is volgens het bedrijf de investering in een kwaliteitsvolle zonnestroominstallatie met energieopslag wél rendabel. Daarmee zou de Vlaamse overheid de consumenten laten kiezen wat het beste bij hun woonsituatie past en neemt ze duizenden burgers mee in het verhaal van de energietransitie.

Frenk Eillebrecht, Regional Manager Western Europe: ‘Na het debacle van de digitale meter en de onzekerheid rond de invoering van het capaciteitstarief is dit andermaal een voorbeeld van verwarrend en inconsistent beleid. Het ondermijnt het consumentenvertrouwen en zet een rem op de energietransitie. Dit beleid is ook frustrerend en ontmoedigend voor de duizenden zelfstandige installateurs en werknemers die zich dagdagelijks inzetten in een sector die essentieel is om de energietransitie waar te maken.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten