logo
wvhj2023
© ODE
© ODE
28 oktober 2022

PV-Vlaanderen over schrappen subsidie thuisbatterij: ‘Verrassing en groot probleem installateurs’

De keuze van de Vlaamse minister Demir om de subsidie op de thuisbatterij te schrappen, komt als een verrassing. Dat stelt Dirk Van Evercooren van ODE waartoe ook branchevereniging PV Vlaanderen behoort.

Minister Demir maakte gisteren bekend dat Vlaanderen per 1 april 2023 stopt met het subsidiëren van thuisbatterijen. Enkel installaties die uiterlijk op 31 maart 2023 gekeurd en in gebruik genomen zijn, zullen nog een premie krijgen.

Historische samenhang
‘Het kwam als een verrassing’, opent Van Evercooren het gesprek. ‘Natuurlijk moet je de invoering van de premie op een thuisbatterij in 2021 in haar context zien. Ze was uiteraard bedoeld om de bittere pil van het afschaffen van de terugdraaiende teller te versuikeren. Vanuit die historische samenhang is er wellicht begrip op te brengen voor het afschaffen van de premie op de thuisbatterij; de premie op zonnepanelen daalt ook, waarbij zonnepanelen natuurlijk een rendabele investering blijven.’

Verwijt klanten
Tegelijkertijd benadrukt van Evercooren dat de minister met haar besluit afwijkt van het aangekondigde afbouwpad. Minister Demir maakte begin vorig jaar immers nog bekend de subsidie te verlengen tot en met het kalenderjaar 2024.

‘Het verdwijnen van de subsidie is een groot probleem voor installateurs’, stelt Evercooren. ‘Die hebben hun organisatie en bedrijfsvoering ingericht op wat is beloofd door de regering. Bovendien krijgen zij dadelijk het verwijt van klanten dat ze hen in de steek laten, terwijl dat helemaal hun schuld niet is. Daar kun je als regering dan allerhande argumenten tegenover zetten. Feit is echter dat er geen sprake is van continuïteit in beleid ten aanzien van de energietransitie, en dat is niet de eerste keer. Wat het effect is op de uitrol van de thuisbatterij is lastig in te schatten. Maar het vertrouwen van onze bedrijven en dat van burgers wordt er wederom mee aangetast, dat mag duidelijk zijn.’ 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten