Het zakboek beschrijft daarmee hoe de brandweer moet optreden bij incidenten met nieuwe energiedragers. Het biedt een bundeling van de voornaamste risico’s en handelingsperspectieven zodat de brandweer altijd de belangrijkste informatie bij de hand heeft.
Protocollen
In het handboek is er achtereenvolgens aandacht voor accu’s, biomassa, elektriciteit, geothermie, koolstofdioxide, Liquified Natural Gas (LNG), multifuel tankstations, waterstof, windturbines en zonnepanelen. In het hoofdstuk zonnepanelen is er bijvoorbeeld aandacht voor de depositie van verbrandingsproducten van zonnepanelen in het benedenwinds gebied en voor elektrocutiegevaar en brandwonden.
‘De energietransitie staat niet stil’, stelt Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid. ‘De afgelopen jaren hebben NIPV en Brandweer Nederland een aanzienlijke hoeveelheid hulpmiddelen, aandachtskaarten en protocollen gepubliceerd. Denk aan aandachtskaarten voor LNG, waterstof en energieopslagsystemen. In dit zakboek hebben we die operationele kennis gebundeld. Een mooie toevoeging is dat per energiedrager een QR-code is toegevoegd naar de actuele aandachtskaart(en). Zo heeft men de belangrijkste informatie altijd bij de hand.’
Infoblad
Het zakboek is primair bedoeld voor manschappen, bevelvoerders, (hoofd)officieren van dienst en adviseurs gevaarlijke stoffen. Uitgebreidere informatie over dit onderwerp is te vinden in het geactualiseerde infoblad Energietransitie voor incidentbestrijders.