logo
wvhj2023
hero-image
17 oktober 2022

Delfland plaatst 6.360 zonnepanelen bij afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat een zonnepark aanleggen van 2,1 hectare dat 6.360 zonnepanelen telt en gebouwd wordt bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Harnaschpolder in Den Hoorn.

De pv-installatie wordt naar verwachting voor het eind van dit jaar in gebruik genomen. De komende jaren gaat het hoogheemraadschap bovendien meer energie opwekken met aquathermie – warmtewinning uit oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater – en gaat men kijken hoe en waar terreinen beschikbaar gesteld kunnen worden voor wind- en zonne-energie.

250 miljoen liter
Op Harnaschpolder maakt het hoogheemraadschap het afvalwater schoon van de huishoudens en bedrijven uit de regio Haaglanden. In totaal zo’n 250 miljoen liter per dag. Met de 6.360 zonnepanelen die aangelegd worden, wordt straks jaarlijks ongeveer 2.715.000 kilowattuur zonne-energie opgewekt. Op een zonnige dag is dit voldoende om al dat afvalwater schoon te maken.

Hoogheemraad Ruud Egas: ‘Op onze zuiveringen maken wij al groen gas uit rioolslib. Dat gas leveren wij aan het gasnet. Wij behoren tot de grootste producenten van groen gas in de regio. In de toekomst worden onze zuiveringen steeds meer leveranciers van energie, grondstoffen en zoet water. Zo werken we toe naar een energieneutraal Delfland in 2025 en een klimaatneutraal Delfland in 2050.’

Biodiversiteit
Bij de aanleg van het zonnepark is ook gekeken naar de gevolgen en kansen voor de biodiversiteit. De zonnepanelen worden op hoogte gezet, zodat daaronder ruimte is voor groen, insecten en vogels.

Het is volgens het hoogheemraadschap ook voordelig wat betreft onderhoud: er hoeft minder vaak gemaaid te worden en de werkhoogte voor monteurs is prettiger. Daarnaast zijn er insectenhotels geplaatst en is het veld ingezaaid met een bloemen- en kruidenmengsel dat geschikt is voor deze locatie. Ook tijdens het beheer en onderhoud wordt rekening gehouden met biodiversiteit, door ecologisch te maaien en geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Zo draagt de zonneweide ook bij aan een gezonde habitat voor bijvoorbeeld de weidehommel en de glassnijder.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten