logo
wvhj2023
© VDL
© VDL
14 oktober 2022

RWE en VDL bouwen nieuw energieopslagsysteem in Moerdijk met batterijen uit bussen

VDL Bus & Coach en RWE gaan samen het energieopslagproject Anubis realiseren, waarbij 43 ion-lithiumbatterijen uit elektrische bussen van VDL een ‘tweede leven’ krijgen en het stroomnet gaan balanceren.

De 43 batterijen uit de elektrische bussen worden gekoppeld tot één grote batterij met een vermogen van 7,5 megawatt. Die wordt geplaatst bij de elektriciteitscentrale in Moerdijk om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te bewaken en het tegelijkertijd te ontlasten door vraag en aanbod in balans te houden.

Wind- en zonne-energie
De batterij kan volgens de bedrijven op 3 manieren de overgang naar een duurzamere energievoorziening met windmolens en zonnepanelen ondersteunen. Om te beginnen, kunnen batterijen in tijden van veel of weinig productie uit hernieuwbare bronnen energie opslaan of leveren om vraag en aanbod in evenwicht te brengen. Ten tweede wordt de bestaande netwerkcapaciteit efficiënter gebruikt door vraag en aanbod op piekmomenten te verminderen en kunnen meer leveranciers en afnemers op het netwerk worden aangesloten. Ten slotte kunnen de batterijen op verzoek van netbeheerder TenneT snel energie opslaan of leveren en zo de frequentie van het hoogspanningsnet helpen stabiliseren.

Alternatief
Roger Miesen, chief executive officer van RWE Generation, over het project: ‘Met Anubis zullen we second-life batterijen verder gebruiken als duurzaam alternatief voor nieuwe batterijen. Dit is een kans om snel, efficiënt en duurzaam hoogwaardige opslagoplossingen te bieden. Met dit project doen we ervaring op die ons zal helpen bij het ontwikkelen van toekomstige batterijprojecten.’

‘In dit project gebruiken we in eerste instantie de batterijen van 43 elektrische VDL-bussen die sinds 2016 in Eindhoven rijden’, vertelt Paul van Vuuren, chief executive officer van VDL Bus & Coach. ‘Deze voertuigen krijgen momenteel een nieuw en groter batterijpakket, maar de gebruikte batterijen hebben nog voldoende capaciteit om in een opslagfaciliteit te worden gebruikt. Het aanbieden van een duurzame, circulaire oplossing voor onze batterijen past in onze strategie. De toepassing ervan vergt echter nog veel nieuwe kennis en ontwikkeling. Samen met RWE gaan we daarom in dit project veel testen, en data verzamelen.’

150.000 ton
VDL en RWE willen de komende jaren nog meer batterijen uit bussen op deze manier inzetten. De vraag naar elektrische bussen neemt in Nederland en omringende landen snel toe, terwijl ook de behoefte aan opslagcapaciteit groeit. Ervan uitgaande dat na 2030 alle bussen en een toenemend aantal auto's en vrachtwagens in Nederland op elektriciteit rijden, zal elk jaar meer dan 150.000 ton batterijen het einde van hun eerste levenscyclus bereiken.

Deze batterijen worden volgens VDL en RWE momenteel als afval beschouwd en als zodanig meestal naar recyclingbedrijven in het buitenland gebracht. Door deze batterijen in plaats daarvan in opslagfaciliteiten te gebruiken, wordt hun productieve levensduur verlengd. Dit vermindert ook het gebruik van grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen. Bovendien draagt Anubis bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot, aangezien de CO2-voetafdruk van de productie van batterijen over veel meer jaren en laadcycli wordt gespreid. Aan het einde van hun levenscyclus worden de batterijen alsnog ontmanteld en worden de materialen zoveel mogelijk hergebruikt.

3 gigawatt
De geplande opslagfaciliteit in Moerdijk zal naar verwachting in 2023 operationeel worden. In zijn aanbod voor de tender voor het offshorewindpark Hollandse Kust West heeft RWE ook een voorstel opgenomen voor de bouw van de grootste batterij in Noord-Nederland. Het is de ambitie van RWE om zijn batterijopslagcapaciteit te laten groeien tot 3 gigawatt in 2030.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten