logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
12 oktober 2022

Netbeheerders: nieuwe aansluittermijnen zorgen niet voor snellere uitbreiding stroomnet

Het vaststellen van nieuwe maximale aansluittermijnen op het stroomnet door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgt er niet voor dat netbeheerders sneller het stroomnet kunnen uitbreiden.

Dat stelt koepelorganisatie Netbeheer Nederland in reactie op de consultatie van de codewijziging voor aansluittermijnen elektriciteit.

12, 18 en 40 weken
In de plannen die de ACM ter consultatie heeft voorgelegd, wordt voorgesteld om de aansluittermijn voor grootverbruikers naar 40 weken te brengen en voor kleinverbruikers naar 18 weken. Het verzwaren van een bestaande aansluiting in huis – bijvoorbeeld voor een laadpaal, warmtepomp of zonnepanelen – moet binnen 12 weken geregeld zijn.

Netbeheer Nederland stelt in reactie op de consultatie dat duidelijkheid goed is, maar dat het vaststellen van maximale termijnen niet bijdraagt aan snellere verzwaarde of nieuwe aansluitingen.

Rigide termijnen
‘Het hanteren van rigide aansluittermijnen die geen rekening houden met het grote tekort aan personeel en materialen zal ten koste gaan van het inzetten van de beschikbare middelen voor het realiseren van netuitbreidingen’, stelt Netbeheer Nederland. ‘Het effect is daarmee averechts. Geplande en nog te plannen netverzwaringen en netuitbreidingen zullen een langere doorlooptijd krijgen, omdat door de rigide termijnen netbeheerders de schaarse capaciteit eerst moeten inzetten op het realiseren van klantaansluitingen. Dat zorgt voor grotere toekomstige capaciteitsproblemen en meer congestie. Dat is in de ogen van de netbeheerders niet gewenst. Het is beter om de pijn van de tekortschietende middelen gelijkmatiger te verdelen over de bestaande en toekomstige klanten.’

Minimaal 12 weken
Netbeheer Nederland benadrukt dat de levertijden voor klein- en grootverbruikaansluitingen nog altijd oplopen. ‘We adviseren consumenten ruim op tijd hun aanvraag te doen via mijnaansluiting.nl: minimaal 12 weken en idealiter langer van tevoren – tot zelfs 2 jaar vooraf kan de aanvraag op mijnaansluiting.nl ingediend worden. Ook raden we consumenten met nieuwbouwplannen een prefabmeterkast in de ruwbouwfase aan.’

Zakelijke kleinverbruikprojecten van 5 of meer woningen/bedrijfspanden kunnen ook zo vroeg mogelijk – vanaf een half jaar tot 3 jaar voor start van de bouw – aangemeld worden middels een projectmelding op mijnaansluiting.nl. Voor grootverbruikaansluitingen geldt dat de doorlooptijden sterk afhankelijk zijn van het type aansluiting dat nodig is, de levercapaciteit en de netcapaciteit in de regio. Netbeheer Nederland raadt grootverbruikers aan om contact op te nemen met de lokale netbeheerder.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten