logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
12 oktober 2022

STOWA ontwikkelt kennisbank over effecten zonnepanelen op water

De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) ontwikkelt een nieuwe kennisbank waarin kennis over de effecten van zonnepanelen op water wordt gedeeld in onder meer de vorm van factsheets.

De inventarisatie kadert in het innovatieproject Zon op water: impact op waterkwaliteit en biodiversiteit (ZWIMP). Het project wordt uitgevoerd onder de vlag van TKI Deltatechnologie.

ZWIMP
Binnen het ZWIMP-project onderzoekt een breed consortium de directe en indirecte effecten van zonneparken op water. Deelnemers zijn penvoerder Deltares, NIOO-KNAW, GroenLeven, Witteveen+Bos, Evides, Indymo, Adamant Solar, Rijkswaterstaat, STOWA, Sovon Vogelonderzoek en Hanze Hogeschool. Samen kijken ze naar de effecten van drijvende zonneparken op de waterkwaliteit, ecologisch functioneren en op vogels en vleermuizen.

Deze kennis is nodig om de inrichting en het beheer van zonneparken te optimaliseren en goede afwegingen te maken bij vergunningverlening.

Metingen
De noodzakelijke nieuwe kennis wordt verkregen door uitgebreide metingen van biodiversiteit en waterkwaliteit bij bestaande zonneparken, aangevuld met modellering en kennis over het functioneren van specifieke systemen.

Om de informatie toegankelijk te maken, worden de monitoringsdata van het project opgeslagen in een openbaar toegankelijke kennisbank. Het opzetten van de kennisbank en opstellen van factsheets wordt in cocreatie gedaan met waterbeheerders, initiatiefnemers en andere stakeholders. Om de kennisbank aan de behoeften en wensen van de gebruikers te laten voldoen, heeft STOWA nu een korte enquête opgesteld. Met de kennis die het ZWIMP-project oplevert, wordt tot slot ook de eerder gepubliceerde Handreiking Zon op Water doorontwikkeld.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten