Solar Magazine - STOWA ontwikkelt kennisbank over effecten zonnepanelen op water
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
STOWA ontwikkelt kennisbank over effecten zonnepanelen op water
© GroenLeven

STOWA ontwikkelt kennisbank over effecten zonnepanelen op water

De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) ontwikkelt een nieuwe kennisbank waarin kennis over de effecten van zonnepanelen op water wordt gedeeld in onder meer de vorm van factsheets.

De inventarisatie kadert in het innovatieproject Zon op water: impact op waterkwaliteit en biodiversiteit (ZWIMP). Het project wordt uitgevoerd onder de vlag van TKI Deltatechnologie.

ZWIMP
Binnen het ZWIMP-project onderzoekt een breed consortium de directe en indirecte effecten van zonneparken op water. Deelnemers zijn penvoerder Deltares, NIOO-KNAW, GroenLeven, Witteveen+Bos, Evides, Indymo, Adamant Solar, Rijkswaterstaat, STOWA, Sovon Vogelonderzoek en Hanze Hogeschool. Samen kijken ze naar de effecten van drijvende zonneparken op de waterkwaliteit, ecologisch functioneren en op vogels en vleermuizen.

Deze kennis is nodig om de inrichting en het beheer van zonneparken te optimaliseren en goede afwegingen te maken bij vergunningverlening.

Metingen
De noodzakelijke nieuwe kennis wordt verkregen door uitgebreide metingen van biodiversiteit en waterkwaliteit bij bestaande zonneparken, aangevuld met modellering en kennis over het functioneren van specifieke systemen.

Om de informatie toegankelijk te maken, worden de monitoringsdata van het project opgeslagen in een openbaar toegankelijke kennisbank. Het opzetten van de kennisbank en opstellen van factsheets wordt in cocreatie gedaan met waterbeheerders, initiatiefnemers en andere stakeholders. Om de kennisbank aan de behoeften en wensen van de gebruikers te laten voldoen, heeft STOWA nu een korte enquête opgesteld. Met de kennis die het ZWIMP-project oplevert, wordt tot slot ook de eerder gepubliceerde Handreiking Zon op Water doorontwikkeld.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarNRG Trading B.V. zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!