Solar Magazine - Grootste batterij van Nederland opgeleverd: 48 megawattuur opslagcapaciteit voor Eneco
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Grootste batterij van Nederland opgeleverd: 48 megawattuur opslagcapaciteit voor Eneco
© GIGA Storage

Grootste batterij van Nederland opgeleverd: 48 megawattuur opslagcapaciteit voor Eneco

Minister Jetten heeft voor projectontwikkelaar GIGA Storage de grootste batterij van Nederland in bedrijf gesteld. De GIGA Buffalo, met een opslagcapaciteit van 48 megawattuur, wordt gehuurd door Eneco.

De batterij met een vermogen van 25 megawatt maakt een verdere integratie van duurzame energie in de elektriciteitsmarkt mogelijk.

Versnelling
Minister Jetten onderstreepte nogmaals het belang van energieopslag voor de versnelling van de energietransitie. Door batterijen op strategische plekken aan het Nederlandse elektriciteitsnet te koppelen, kan er meer duurzame opwekcapaciteit beschikbaar komen voor zowel partijen die energie willen opwekken als voor energieverbruikers.

Want door batterijen op strategische plekken te koppelen aan de verdeelstations van de netbeheerders, kunnen meer afnemers en producenten worden aangesloten binnen de netcapaciteit.

Balanceringsrol
Aan de realisatie van de grootste batterij van Nederland werkten onder andere Eneco als huurder, Wärtsilä als batterijleverancier, Equans als technische dienstverlener, K. Dekker als bouwkundig aannemer, Smartgrid Flevoland als het lokale netwerk en Triodos Energy Transition Europe Fund en Rabobank als investeerders en financiers mee.

‘Batterijen kunnen de balanceringsrol overnemen en tegelijkertijd lokaal partijen helpen om wél aangesloten te worden op het elektriciteitsnet’, stelt Ruud Nijs, chief executive officer van GIGA Storage. ‘Door op strategische locaties energieopslagprojecten te gaan realiseren, willen we het verschil maken in de energietransitie.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Everday zoekt:

Field service engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!