Solar Magazine - Sunrock installeert zonnepanelen bij Panattoni Nederland, potentie van 400.000 vierkante meter
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Sunrock installeert zonnepanelen bij Panattoni Nederland, potentie van 400.000 vierkante meter
© Gijs Lokker

Sunrock installeert zonnepanelen bij Panattoni Nederland, potentie van 400.000 vierkante meter

Sunrock heeft een samenwerkingscontract getekend met logistiek vastgoedontwikkelaar Panattoni Nederland. Er is volgens de 2 partijen een potentieel van 400.000 vierkante meter aan zonnedaken.

Het doel is om Panattoni-daken maximaal in te zetten voor het opwekken van zonne-energie via zonnepanelen. De (toekomstig) beschikbare ruimte maakt het mogelijk om stroom op te wekken voor zo’n 22.000 huishoudens.

Batterij
Op verschillende plaatsen in Nederland waar de gebouwen van Panattoni staan, is sprake van netcongestie, waardoor teruglevering van de opgewekte zonne-energie aan het stroomnet nog niet mogelijk is. Deze overbelasting van het energienetwerk zorgt er ook voor dat nieuwe gebouwen geen (volledige) elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen.

Voor deze situatie ontwikkelde Sunrock een energiemanagementsysteem dat zonne-energie combineert met batterijopslag. Zo kan een gebouw op alle momenten in de eigen energiebehoefte voorzien en is het niet afhankelijk van aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit systeem is deze maand voor het eerst in Nederland geïnstalleerd op het nieuwe Panattoni-gebouw van 24.000 vierkante meter in ’s-Heerenberg. Huurder Nunner Logistics heeft de primeur.

Eerste energieleverende gebouw
Het BREEAM-gecertificeerde Panattoni-gebouw in ’s-Heerenberg wordt voorlopig voorzien van voldoende zonnepanelen voor eigen gebruik. Het slimme energiemanagementsysteem – gecombineerd met een batterij – zorgt ervoor dat het overschot aan zonne-energie tijdelijk wordt opgeslagen en beschikbaar is op het moment dat de energiebehoefte het aanbod overstijgt.

Als onderdeel van de samenwerking maakten de partijen ook plannen bekend voor het eerste energieleverende Panattoni-gebouw in Nederland: Panattoni Park Heerlen. Dat biedt zo'n 70.000 vierkante meter aan dakoppervlakte, dat geheel ingezet zou kunnen worden voor de opwekking en levering van zonne-energie.

Oplossing
Maurits van Oranje, chief commercial officer van Sunrock, over de samenwerking: ‘De omvang van de ontwikkelingen van Panattoni Nederland biedt een enorm potentieel voor het opwekken van groene stroom. Helaas hebben we op sommige locaties te kampen met netcongestie waardoor we nog niet kunnen terugleveren aan het stroomnet, maar dat is een kwestie van tijd. Ondertussen kunnen we er door op maat gemaakte energieoplossingen wel voor zorgen dat de omvangrijke ontwikkelingen van Panattoni onafhankelijk van het energienet kunnen functioneren en geen extra druk op het toch al overbelaste netwerk uitoefenen. Het 24.000 vierkante meter grote gebouw in 's-Heerenberg is daar een mooi voorbeeld van. Volledig operationeel met slechts een bouwaansluiting door de toepassing van zonnepanelen, een batterij en een slim energiesysteem.’

Jeroen Gerritsen, algemeen directeur van Panattoni Nederland: ‘We zitten midden in een energiecrisis en de behoefte aan decentraal opgewekte groene stroom is urgenter dan ooit. De beschikbare ruimte voor duurzame-energieprojecten is in Nederland echter beperkt. De samenwerking met Sunrock biedt ons de mogelijkheid bij te dragen aan een oplossing voor deze uitdaging door het oppervlak van onze daken te transformeren tot zonne-energiecentrales.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Innovi Dak zoekt:

Sales Engineer

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 35
kWh People zoekt:

Technical Support Engineer

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!