Solar Magazine - Brussel wil subsidie voor zonnepanelen met 19 tot 30 procent verlagen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Brussel wil subsidie voor zonnepanelen met 19 tot 30 procent verlagen
© Serhii Liakhevych | Dreamstime.com

Brussel wil subsidie voor zonnepanelen met 19 tot 30 procent verlagen

De Brusselse regulator voor de elektriciteitsmarkt BRUGEL wil de steun voor zonnepanelen met 19 tot 30 procent verlagen. De gestegen elektriciteitsprijs heeft volgens BRUGEL het rendement van zonnepanelen verhoogd.

Waar de steun per 1 januari 2021 voor het eerst sinds 2013 omlaagging, werd die aan het begin van dit kalenderjaar juist verhoogd met respectievelijk 4,2 tot 15,4 procent. BRUGEL herberekent ieder jaar in september het steunniveau dat nodig is om voor nieuwe pv-installaties een terugverdientijd van 7 jaar te garanderen. Met dit systeem weet iedere Brusselaar zeker dat hij zijn pv-installatie in 7 jaar tijd terugverdiend heeft, ongeacht het moment waarop hij beslist om erin te investeren.

Zo snel mogelijk
‘De nieuwe steunniveaus zouden zowel kleine installaties van particulieren als grote bedrijfsinstallaties een rentabiliteit kunnen bieden die groot genoeg is om investeringen te promoten, maar zonder deze installaties te winstgevend te maken’, stelt BRUGEL in zijn advies. ‘We herinneren er ook aan dat het groenestroombesluit voorziet in de mogelijkheid om de coëfficiënten in de loop van het jaar aan te passen indien een variatie van meer dan 20 procent zou worden vastgesteld. BRUGEL beveelt dan ook aan de minister aan om zo snel mogelijk de in dit voorstel voorgestelde vermenigvuldigingscoëfficiënten goed te keuren.

In 2021 werden de steunniveaus juist verlaagd, te weten met 20 tot 46 procent. Toen werd de steun voor de kleinste pv-installaties bijvoorbeeld met 20 procent verlaagd van 3 naar 2,4 groenestroomcertificaten per megawattuur.

Toekenningsgraad
In vergelijking met de steunniveaus die tot op heden voor 2022 van kracht zijn, komen de door BRUGEL voorgestelde toekenningsgraden overeen met een daling van 19 tot 30 procent, afhankelijk van de vermogenscategorieën en een gemiddelde daling van 24 procent voor alle categorieën samen. ‘Deze daling heeft rechtstreeks te maken met de onverwachte evolutie van de elektriciteitsprijzen’, aldus de energieregulator. ‘De nieuwe steunniveaus zouden dan ook zowel kleine installaties van particulieren als grote bedrijfsinstallaties een rentabiliteit kunnen bieden die groot genoeg is om investeringen te promoten, maar zonder deze installaties te winstgevend te maken.’

Onderstaande tabel toont de toekenningsgraad aan pv-installaties voor de kalenderjaren 2022 en 2023; uitgedrukt in toegekende groenestroomcertificaten per megawattuur zonnestroom.

Vermogenscategorie

2022

2023*

Verschil

≤ 5 kilowattpiek

2,7

1,9

- 29,6 procent

5-36 kilowattpiek

2,5

1,8

- 28,0 procent

36-100 kilowattpiek

2,1

1,7

- 19,0 procent

100-250 kilowattpiek

1,8

1,4

- 22,2 procent

> 250 kilowattpiek

1,5

1,2

- 20,0 procent

* De Brusselse overheid heeft de mogelijkheid om de verlaging van de subsidie ook voor 1 januari 2023 in te voeren.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Solarclarity zoekt:

Accountmanager

Fulltime (40 uur) - 1382JK Weesp 145
Soly zoekt:

Country Manager Netherlands

Fulltime (40 uur) - Groningen, 9727 DW 5
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!